Кукла Барби с избираем пол

Производителят на кукли Barbie – Mattel, пусна нова линия от неутрални по пол кукли с различни опции. Според компанията, самите деца ще могат да избират каква прическа ще има куклата им и какво ще носи – пола или панталон.

Новата линия се нарича Creatable World („Творчески свят“) и се състои от шест кукли с различни цветове на кожата, всяка от които може да се променя по желание. Комплектът  включва две перуки с различни прически – къса момчешка прическа  и дълги къдрици, както и дрехи и аксесоари, които позволяват създаването на различни изображения на една и съща кукла.

„Играчките отразяват нашата култура и тъй като светът все повече разбира значението на приобщаването, решихме, че е време да създадем линия от кукли без етикети“, твърди  Ким Калмън, първи заместник-председател на Mattel Fashion Doll Design. Както съобщи компанията новата линия Creatable World е създадена с участието на група експерти, в която участват  педиатри, психолози, родители и деца.

По-рано компаниите за играчки, включително Mattel, бяха критикувани, че предлагат  кукли и играчки, ориентирани към пола, които подсилват стереотипите. През 1992 г., например, когато  Барби „проговори“, тя можеше да изрече само ограничен набор от фрази като „Математиката е трудна“ и „Да отидем да пазаруваме?“.  Много експерти и активисти на движението за права на жените критикуваха неестествени пропорции на фигурата на Барби, които според тях биха могли да допринесат за развитието на анорексия при момичетата. Днес Mattel произвежда кукли с различни фигури и цвят на кожата, които продължават да са сред най-търсените играчки.

Интересно е, че новата, неутрална по пол линия, излиза на пазара през 2019-а, когато Барби празнува 60-ия си рожден ден. През лятото Mattel, заедно с Европейската космическа агенция, пусна модел Барби, чийто първообраз е първата италианска астронавтка Саманта Кристофорети, за да вдъхнови момичетата да изберат професия в областта на науката.

Десет години по-рано, за 50-годишнината на Барби, компанията предложи куклата „Ангела Меркел“, за да насърчи подрастващите за кариера в политиката. Вярно, че тогава мнозина не виждаха прилика  между известния политик и куклата, въпреки  че Барби беше облечена в строг черен бизнес костюм.