Злато в чинията

Най-популярната употреба на златото, разбира се, е в бижутата, особено в сватбените пръстени. Но благородният метал има и много други приложения, например в текстила, в декорирането на различни устройства и дори в кулинарията. Точно за това ще стане дума сега.

 

1. Златото се произвежда като хранителна добавка с код Е-175 и е под формата на прах, гранули, листа или разтвор.

2. За храна е подходящо само злато с най-високо качество: проба 999 или 24 карата.

3. Най-скъпият десерт в света – „Frrrrozen Haute Chocolate“ представлява замразен шоколад с 24-каратово ядливо злато. Цената на десерта е 25 хил. долара.

4. Във Франция добавят злато към най-добрите сортове шампанско, за да се подчертае благородния статус на напитката. По същата причина японците добавят злато към сакето. В Англия златна напитка може да се създаде чрез добавяне на висикокачествени бонбони, произведени специално за тази цел.

5. Златото е напълно безвредно за човешкия организъм. Нещо повече, то е полезно. Терапията със злато е била използвана през Средновековието в Европа, а нейният призход е от Древен Китай. В началото на ХХ в. немският бактериолог Роберт Кох получи Нобеловата награда за откриването на уникалните свойства на златото, като потискащо средство срещу бактериите, причиняващи туберкулоза. В момента златото се използва при лечението на астма, бронхо-пулмонални и сърдечно-съдови заболявания.