Жените са най-уверени в способностите си на 40-годишна възраст, показват изследвания

Наистина ли жените са по-малко уверени от мъжете в професионален план? Нови корпоративни изследвания, проведени от Джак Зенгер и Джоузеф Фолкман, показват, че най-голямата разлика в самоувереността между половете се наблюдава при служители на възраст под 25 години.

В проучването са участвали над 3000 мъже и 4000 жени. Учените установяват, че само 30% от респондентите на възраст до 25 години или по-млади се оценяват като уверени в професионалните си умения, а при връстниците им от мъжки пол 50% от тях се самооценяват като уверени. Накратко – работниците под 25-годишна възраст имат най-голям пропуск на увереността в себе си. Пропастта в самоувереността не се затваря до 40-годишна възраст, а жените стават по-уверени едва на 60-годишна възраст. Оказва се, че разликата в увереността в своите лични способности изчезва едва към 40-годишна възраст, когато мъжете и жените се оценяват като еднакво уверени в  кариерата си. А към 60-годишна възраст, жените започват да се оценяват като по-уверени от мъжете.

Заключението на учените е, че младите жени вероятно са по-компетентни, отколкото си мислят, докато техните връстници от мъжки пол са самоуверени в своите способности. Въпреки това, с течение на времето жените се успокояват относно своята компетентност, особено по отношение на лидерството и са склонни дори да превъзхождат в кариерното развитие своите връстници от мъжки пол.

Докато някои проучвания твърдят, че ранната разлика в увереността в кариерен план е мит и че жените са по-малко уверени в ролите си на висше ръководно ниво, проучванията на Зенгер и Фолкман показват, че това не е така. Според учените младите жени се влияят от предразсъдъците на обществото, че не са достатъчно добри, докато по-зрелите жени имат по-реална самооценка на уменията си и игнорират стереотипното мислене. Това изследване може да се използва и като основа за намирането на отговора какво поражда неравенството между половете, което изглежда се поражда несъзнателно по вина и на мнозинство от дамите.