Завръщането на природата: Розови и бели делфини превзеха хонконгското крайбрежие

Преди време ви разказахме, че заради пандемията от COVID-19 и последвалата я задължителна карантина, за известно време спря и унищожаването на природата. Нещо повече, животните започнаха постепенно да превземат някои градове като Париж, Венеция и Сантяго де Чиле, а сега и китайския Хонконг. Ето за какво става дума:

 

Специалният административен район Хонконг бе сред първите градове в света, засегнати от „избягалия“ от Ухан коварен вирус. За първите заразени местни жители се разбра още през януари, на 25-ти март – след зачестяване на случаите бе въведена задължителна карантина за всички, а към края на юни, началото на юли, започна плавното разхлабване на част от противоепидемичните мерки.

Не след дълго, обаче, жителите на бившата британска колония започнаха да забелязват доста интересен феномен във водите на Южнокитайско море – появата на розовите и белите делфини.

Според всекидневника „Гардиън“, морските бозайници, познати още и като китайски розови и бели делфини, не са били забелязвани от местното население в продължение на много години. Една от сигурните причини е засиленият воден транспорт край бреговете на Хонконг, който плаши и пропъжда представителите на местната водна фауна. Но благодарение на пандемията и локдауна, красивите животни отново започнаха да се завръщат.

Изучавам тези делфини от 1993 г. насам и никога преди това не съм виждала толкова драматична промяна, а това, което наистина я предизвика, е временното спиране на около 200 ферибота.“ – споделя доктор Линдзи Портър, старши изследовател от Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия, пред „Гардиън“.

Още повече, че по мнение на д-р Портър, числеността им от началото на март до този момент е нараснала значително  – поне с 30%: „Съдейки по наблюденията ни, делфините отделят много повече време отпреди за социализиране, плуване, игри и правене на любов. Обикновено хонконгските делфини прекарват повече време в хранене или спане заради ежедневния стрес. Затова да ги видим да се забавляват по този начин, наистина ни носи огромна радост.“

Доктор Линдзи Портър.

Впрочем, за да се разбере точната бройка на завърналите се морски бозайници, д-р Портър и екипът ѝ спускат записващи устройства в онези точки на морето, откъдето преминава водният маршрут на фериботите и товарните кораби. Целта им е да чуят и запишат гласовете на делфините, които после ще бъдат сравнени с тези отпреди пандемията. Освен това изследователите се надяват, че с новите открития ще успеят да променят и начина, по който оперират фериботните компании, включително и по-редките пътувания с тях, за да защитят делфините.

Понякога ми се струва, че изучаваме бавната гибел на тази популация, което е много тъжно.“ – резюмира д-р Линдзи Портър пред „Ройтерс“.

Световният фонд за природата в Хонконг допълнително разясни, че популацията на бозайниците в устието на Перловата река (между Хонконг и Макао) се изчислява на приблизително 2500 индивида. Но заради нестихващото унищожаване на околната среда розовите и белите делфини са застрашени от изчезване.

Индо-тихоокеанският регион.

Затова мнозина природозащитници се надяват, че с новите проучвания и завръщането на хонконгските делфини ще успеят да вдъхновят все повече хора да се включат в борбата за спасяването на този изключително рядък вид, който може да бъде намерен само в индо-тихоокеанския регион.