Защо всички сме обсебени от хороскопите

Попитахме експертите, струва ли си да се доверяваме на звездите

 

„Днес трябва да се погрижите за себе си и да пазите личните си граници. Опитайте се да не градите дългосрочни планове ”- това  е съветът на астрологическото приложение Co-Star, което всеки ден ви праща съобщение с вашата лична прогноза. Само за две години от съществуването си Co-Star е привлекло инвестиции от пет млрд. долара, а броят на коментарите за него в App Store вече наближава 50 хиляди. Нвероятният му успех е доказателство, че днес астрологията се радва на нова вълна популярност.

 

 

За разлика от други подобни приложения, Co-Star генерира ежедневни суперперсонализирани астрологически прогнози, използвайки технология на изкуствения интелект, въз основа на датата, часа и мястото на вашето раждане. “Съставяме подробна натална карта на всеки потребител, използвайки базата данни на НАСА, – казва главният изпълнителен директор на Co-Star Бану Гулър. – Въз основа на нея приложението формулира удобен и разбираем хороскоп за всеки ден и ви дава приятелски съвет“.

Подобни приложения днес са популярни и в Япония, Индия и дори в Китай, където според китайския астролог Кики до неотдавна хората са вярвали на предсказанията на Книгата на промените. „Нейните прогнози са твърде сложни и философски,  докато западните хороскопи са по-прости,  по-интересни и са доста точни“, казва Кики. Днес тя е най-популярният астролог в китайския интернет с аудитория от 12 млн. последователи в социалните мрежи.

Подобни гурута има и в западната индустрия – например, Сюзън Милър, към чиято помощ често се обръщат знаменитости като Фарел Уилямс и Алекса Чънг. Или бившият модел Джулиана Маккарти, която предпочита да работи с планети и звезди, вместо да се снима в киното и дори е написала книга за астрологията „Звездите в теб: модерен пътеводител за астрологията“. „Срещах някои трудности, които моята натална карта описваше с точност, – казва Джулиана, уточнявайки, че  има Слънце в Дева и Луна във Водолей. – Срамежлива съм и бързо се привързвам към хората, това ми е от Девата.- Но понякога ставам много емоционална, което засяга най-вече връзките ми – така се проявява бунтовният Водолей. “

 

 

Днес астрологията е търсена не само от онези, които разчитат на всекидневните препоръки  на звездите, но и хора, които се нуждаят от съвети за романтичните си взаимоотношения. През  декември 2018-а приложението за намиране на двойки Bumble създаде функция, с която можете да филтрирате потенциалните партньори по техния зодиакален знак. „Във всяка държава, където сме представени, това е най-често използваният филтър, – казва Луис Троен, вицепрезидент на Bumble по въпросите на международния маркетинг и комуникациите. – Според мен причината за това е, че хората търсят наистина силна връзка. Съвместимостта между хората се основава на чертите на техните характери и  а астрологията може частично да им помогне в това“.

„С помощта на карти и хороскопи, хората могат да разберат не само това, което се случва около тях, но и  каква е тяхната роля в целия този хаос,“ казва Макарти, наричайки астрологията нова религия. Но е съгласна, че всеки сам трябва да реши доколко сериозно да се отнася към прогнозите: „Мисля, че хората трябва  да възприемат хороскопите като полезна информация, но не и да върват сляпо в тях, – казва астроложката. – Впрочем, те често са толкова точни, че всички съмнения отпадат“.