Защо авокадото е суперхрана

Въпреки голямото количество мазнини, авокадото се приема за диетичен продукт. Разказваме ви как да го избирате, съхранявате и приготвяте.

 

Авокадото е плод на дървото Parsea Americana. То е много ценно заради високата си хранителност и наситена текстура. Авокадото е много популярно сред привържениците на здравословното хранене, които често го наричат суперхрана заради полезните му свойства. Известни са няколко разновидности авокадо, които се различават по форма, цвят, вкусови качества и тегло (от 200 г до 1.4 кг). Родината на авокадото е Централна Америка и Мексико. Определянето на авокадото често се бърка – на външен вид плодът напомня ядка, по химически състав и вкус – зеленчук, но всъщност авокадото се счита за плод.

Наситено е с калий

Едно авокадо съдържа повече калий, отколкото един банан, въпреки че последният често се сочи като един от основните източници на това вещество. Изследванията показват, че недостигът на калий увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и бъбречна недостатъчност. Сто грама авокадо съдържат 14% от препоръчителната дневна доза калий, докато същото количество банан – 10 на процента.

Съдържа много полезни мазнини

В авокадото има много ненаситени мастни киселини. Те са изключително полезни, сред тях е и олеиновата киселина, на каквато е богат и зехтинът. Според учените тя влияе добре на обменните процеси и помага в борбата срещу раковите клетки. Мазнините в авокадото са устойчиви на окисление под въздействието на топлината, затова плодът и маслото от него са подходящи за готвене.

Подходящо е за диетично хранене

Авокадото е богато на фибри – несмилаеми растителни вещества, които помагат за намаляване на теглото. Диетолозите различават разтворими и неразтворими фибри. Първите подхранват бактериите в червата, които са важни за оптималното функциониране на организма, намаляват адсорбцията на мазнините и помагат за регулиране на теглото. Сто грама авокадо съдържат 7 грама фибри (25% разтворими), което е 27 на сто от препоръчителната дневна доза. Това са достатъчно високи показатели в сравнение с повечето продукти. Затова консумацията на авокадо дава осезаеми предимства при отслабване.

Намалява нивото на холестерина

Високият холестерин е една причините за сърдечните заболявания. Но става дума за „лошия” холестерин, защото в кръвта присъства и „добър”, който подпомага правилната работа на органите. Едно от изследванията показва , че добавянето на плода в храненето помага за балансиране на показателите на кръвта. Авокадото снижава нивото на „лошия” холестерин до 20% и повишава „добрия” с 1 на сто.

Помага да отслабнете

Статистически изследвания показват, че хората, които употребяват авокадо, са два пъти по-малко склонни към метаболитен синдром. Участниците в анкетата, които редовно се консумирали продукта, тежали по-малко, а техният индекс на телесна маса и показателите на телесните мазнини били значително по-ниски. Учените уточняват, че тази статистика може да зависи и от други фактори, затова трябва да се счит за приблизителна.

В друго изследване на участниците било предложено да ядат авокадо, за да се изследва индекса на ситост. Двадесет и три на сто от тях потвръдили чувството на ситост, а 28% – липсата на глад през следващите пет часа. Изследователите заключили, че добавянето на авокадо в храненето помага за употребата на по-малко калории и го правят по-здравословно.

Прави другите продукти по-полезни

Някои хранителни вещества се считат за мастно разтворими, например, витамините А, D, Е, К и антиоксидантите, например каротиноидите. Изследванията потвърждават, че маслото от авокадо в салатите увеличава поглъщането на полезните вещества от организма минимум 2.5 пъти и максимум 15 пъти. Така че плодът е не само много хранителен, но и увеличава ценността на другите растителни продукти. Добавяйки чаена лъжичка масло от авокадо към зеленчуковите ястия, можем да получим още повече ползи от тях.

Наситено е с антиоксиданти

Плодът съдържа много лутеин, зеаксентин и каротиноиди, които са важни за здравето. Изследванията показват, че тези антиоксиданти помагат за намаляване на риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация – очни болести, които често се появяват с възрастта. Като превантивна мярка е важно да се консумират полезни вещества, които носят ползи за зрението в дългосрочна перспектива.

Авокадото възбужда

Ацтеките наричали този плод тестис и го ценели като афродизиак – храна, засилваща половото влечение. По тази причина на испанските колонизатори било забранено да консумират авокадо по време на походи. В онези времена хората можели да преценяват влиянието на храната само от практиката,  докато днес разполагаме и с научни обяснения.

Авокадото съдържа почти 20 витамини и минерали, включително магнезий. Плодът осигурява пълноценно хранене, важно за здравето, включително и на половите функции. Наред с това авокадото съдържа много фолиева киселина, която се препоръчва от лекарите на бременните жени.

Диета с авокадо

Авокадото може да бъде добавяно в храненето за укрепване на организма, за усещане за ситост, за профилактика на болести и като допълнителен източник на полезни вещества при намаляване на теглото. Ястията с авокадо предполагат както използването на суровия плод, така и термичната му обработка. От авокадо може да се приготвят салати, гуакамоле, сосове, пасти за сандвичи, шейкове и домашна майонеза. Авокадото се съчетава добре с риба и морски продукти, с лимонов сок, птиче месо и с повечето зеленчуци.

Вредите

Въпреки огромното количество полезни свойства, авокадото трябва да се консумира с мярка. То може да предизвика алергия – ако възнамерявате да опитате за пръв път този плод, започнете с малко количество. Със сигурност не си струва да се храните само с авокадо – всяка монодиета е вредна за здравето, защото не може да осигури на организма всички необходими вещества. Плодът съдържа много мазнини, затова диетолозите не препоръчват на хора със заболявания на черния дроб и проблеми с храносмилането, да злоупотребяват с него. Кожата и костилката на плода са токсични и не бива да се ядят.

Покупка и съхранение

Избирайте авокадо без петна и наранявания. Зрелият плод, взависимост от сорта, се отличава с тъмно зелен или кафяв цвят (сортът Хас). Плодът не бива да е много твърд, защото няма да узрее, а ще се развали. По правило плодът доузрява за два дни при стайна температура, а в хладилник може да се съхранява не повече от четири-пет денонощия.