Запознайте се с десетте най-богати кралски семейства в света

Британското кралско семейство напоследък имаше множество изяви, но сега официално е в лятна почивка. Богатството, което притежава, обаче, бледнее на фона на други управляващи монаршески особи в света. Има европейски кралски семейства, които могат да се похвалят най-високото нетно богатство  – като това на принц Албер II от Монако – но въпреки това те изостават значително в сравнение с други монархически фамилии. Запознайте се с 10-те най-заможни владетели в  света, класирани според милиардите долари, които притежават.

  1. Принц Албер II, Монако

Нетно богатство: 1 млрд. долара

 

Принц Албер II от Монако може да е част от едно от най-богатите кралски семейства в Европа, но се нарежда много по-надолу спрямо други в световен мащаб. Нетното богатство на принца включва една четвърт от земята, която управлява, както и колекция от антични автомобили, акции в курорта Монте Карло, скъпа колекция от печати и имот на майка му във Филаделфия, който закупи през 2016-а за около 754 000 долара.

  1. Тамим бин Хамад Ал Тани, емир на Катар

Нетно богатство: 1.2 млрд. долара

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани пое трона на Катар след като баща му, бившият емир Хамад бин Халифа Ал Тани, се оттегли през 2013-а. Богатството на бившия емир на нетна стойност 2.4 млрд. долара идва основно от компанията Qatar Investment Authority, която управлява запасите от нефт и газ в страната.

  1. Крал Мохамед VI, Мароко

Нетно богатство: 2.1 млрд. долара

Богатството на крал Мохамед VI до голяма степен се дължи на собствеността на семейството му върху Националната инвестиционна компания на Мароко – частен холдинг, който инвестира в други африкански страни и работи в областта на банковото дело, телекомуникациите и възобновяемата енергия.

  1. Принц Ханс-Адам II, Лихтенщайн

Нетно богатство: 3.5 млрд. долара

В княжеството парите на принца идват основно от частната му банка, LGT Group и от инвестициите, направени чрез Prince of Liechtenstein Foundation, която контролира недвижимите имоти, горите и избата.

  1. Анри Люксембургски, настоящ велик херцог на Люксембург

Нетно богатство: 4 млрд. долара

Люксембургското семейство велики херцози не получава заплата, но от 1948-а насам му се полагат около 24.851 долара годишно, за да изпълнява функциите си – не че се нуждае от тези пари, тъй като нетното му богатство е за милиарди долари.

  1. Шейх Мохамед бин Рашид Ал-Мактум, Дубай, Обединени арабски емирства

Нетно богатство: 4 млрд. долара

Шейх Мохамед е министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай. Той е похарчил част от богатството си за благотворителни дарения, както и 10 млрд.  долара от тях за създаването на  Mohammed bin Rashid Al Maktoum Foundation, която се фокусира върху подпомагането на бъдещите поколения.

  1. Шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян

Нетно богатство: 15 млрд. долара

Халифа бин Зайед Ал-Нахаян, президент на ОАЕ и емир на Абу Даби, натрупа богатство като председател на инвестиционния орган на Абу Даби, който управлява излишните запаси от петрол в ОАЕ.

  1. Салман бин Абдулазиз ал Сауд, крал на Саудитска Арабия

Нетно богатство: 18 млрд. долара

Източникът на богатството на крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд е от собствеността на семейството върху медийна група, която включва пан-арабския всекидневник Asharq Al-Awsat и Al Eqtisadiah.

  1. Султан Хасанал Болкиах, Бруней

Нетно богатство: 20 млрд. долара

Султанът на Бруней печели добре от петролната и газовата промишленост – той живее в най-големия дворец в света, който струва повече от 350 млн. долара. Смята се, че монархът  притежава повече от 600 луксозни ролс-ройса.

  1. Маха Вачиралонгкорн, Крал на Тайланд

Нетно богатство: 30 млрд. долара

Крал Маха Вачиралонгкорн и неговото семейство са забогатели благодарение на инвестиции, получени от Бюрото за кралска собственост, което управлява собствеността на Кралство Тайланд. Според списание TIME той  притежава и най-големия в света шлифован и фасетиран 545-каратов диамант.