Започва фестивал на лавандулата, но не в Прованс, а в България

Лято, слънце, благоуханна лавандула, празненство, омайни танци и изкуство, множество щастливи хора – всичко това ще изпълни шестия национален фестивал на лавандулата.

През тази година той ще се проведе в навечерието на Еньовден на 22 юни в град Генерал Тошево и на Петровден, 29 юни, в Средно Градище, община Чирпан. Традиционно събитието се организира, за да постави акцент над водещото място на страната ни в отглеждането на лавандула. Фестивалът всяка година събира производители, собственици на дестилерии и учени, които се занимават с производството на лавандулово масло.

България е световен лидер в сектор „Производство на етерични масла“ от 2012 г. Страната ни е водеща в отглеждането на маслодайна роза Дамасцена и лавандула. Националният фестивал на лавандулата се организира от 2014 г. като първото му издание е било в Средно Градище, община Чирпан. Седмица по-късно домакин на празника стават жителите на град Генерал Тошево.

Фестивалната програма включва множество културно-музикални изяви на творци и изпълнители от страната и чужбина, делова среща на земеделци, агро-специалисти, предприемачи, търговци на етерични масла и представители на местната и държавна администрация от сектор „Земеделие“. По-време на събитието се организират детска лавандулова работилница, базар на лавандулови и био-продукти, артистични и музикални участия, благотворителни инициативи, както и конкурс „Крал и кралица на Лавандулата“. Шатри с аниматори, лектори и приложници дават възможност на децата да научат за широкото приложение на лавандулата, докато рисуват, състезават се и се забавляват.

Ежегодно двете издания на фестивала на лавандулата имат гост-звезда и богата фолклорно-музикална програма. На тазгодишното издание, звезда на празника ще бъде родената в Добруджа певица Димана. Мисията на събитието е обвързана с конкретна и значима за региона кауза като съпричастност към читалищната дейност в отделните региони, възстановяване на църковни сгради, набиране на средства за детски школи по изкуство, приложни клубове, опазване на културни и исторически паметници, традиции и популяризиране на регионални обичаи.

Единственият по рода си фестивал на лавандулата, провеждан в България, отдава заслужено внимание и почит към труда на работещите земеделци в регионите с най-голяма концентрация на лавандулови насаждения. Организатор на събитието е Организационен комитет с председател Нина Гиргинова и почетен председател актьорът Станислав Яневски. Фестивалът се провежда с финансовата и морална подкрепа на община Генерал Тошево и на община Чирпан, дестилерии, предприемачи и земеделски стопани. Организационният комитет усилено работи по създаването на Музей на лавандулата и по изработването на „Лавандулова карта на България“.