Започна делото срещу Харви Уайнстийн в съда в Манхатън

„За Харви ли сте дошли?“ – пита охранител на входа на наказателния съд в Манхатън, където вчера започна делото срещу бившия филмов продуцент Харви Уайнстийн. Очаква се то да продължи от шест до осем седмици.

Прокуратурата е обвинила Уайнстийн в изнасилване на неизвестна до този момент жена в хотелска стая в Ню Йорк през 2013 г., както и в това, че през 2006 г. е извършил сексуално посегателство в апартамента си срещу Мими Хейли – тогава работеща на длъжността „асистент продукция“. Уайнстийн не отрича да е имал сексуален контакт с жените, но твърди, че е станало по взаимно съгласие.

Според адвокат Дъглас Уидгор, който защитава неизвестната до този момент жена, Уайнстийн едва ли ще бъде оправдан. В хода на делото предстоят да бъдат изслушани още четири жени, които са били жертва на сексуално насилие. С това общият брой на жертвите става шест. Иначе от началото на скандала с 67-годишния Харви Уайнстийн в публичното пространство се появи информация, че случаите на сексуално малтретирани жени са над 80.

Харви Уайнстийн с актрисата Роуз Макгоуън.

Влизайки бавно в залата, намираща се на 15-ия етаж на съда, Уайнстийн направо стресна присъстващите. Опирайки се на проходилка, едрият мъж, висок над 180 см, сега изглеждаше двойно по-нисък и напълно изнемощял физически. Едно от обясненията е операция на гърба, която наскоро е претърпял. Уайнстийн бе придружен от няколко адвокати, включително от основната му защитничка Дона Ротуно. След това Уайнстийн зае мястото си пред председателстващия съда – Джеймс Бърк. Той само съобщи името си, за да бъде вписано в протокола. Иначе през цялото време остана безмълвен и прегърбен.

По-късно днес се очаква да се избере жури от съдебни заседатели. Като се има предвид популярността на Харви Уайнстийн и отразяването на случая му в медиите и фактът, че първите обвинения срещу него бяха оповестени публично през октомври 2017 г., би било трудно да се намерят хора, които да съдят обвиняемия безпристрастно. А присъдата ще влезе в сила, ако решението на съдебните заседатели бъде единодушно. След като по-късно днес бъде определен съставът от съдебните заседатели, процесът ще продължи с встъпителните пледоарии на обвинението и защитата.

Към момента не е известно дали в хода на делото ще дойдат да свидетелстват известни актриси като Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли или Мира Сорвино, които са заявявали, че също са били жертва на сексуалните посетагелства на Харви Уайнстийн. От една страна от времето, когато са извършени деянията, е минало доста време. От друга – те са извършени на места, които са извън юрисдикцията на щата Ню Йорк.

Като сигурен свидетел се очаква актрисата Анабела Шиора, която твърди, че Уайнстийн я е изнасилил през зимата на 1993/1994 в дома й в Манхатън.

Анабела Шиора.

Вчера заместник-окръжният прокурор на Манхатън Джоан Илюзи-Орбън и адвокатът на Уайнстийн Дона Ротуно влязоха в разгорещен спор. Прокурорът обвини Ротуно, че в медийните си изявления унижава свидетелките на прокуратурата. „На тези свидетелки вече са нанесени достатъчно щети“, подчерта Илюзи-Орбън. Припомняме, че в интервю за Си Ен Ен Ротуно коментира, че Анабела Шиора „ще бъде брилянтен свидетел, тъй като е актриса“.

„Това е удар под кръста“ – отговори й защитничката на Шиора и Мими Хейли – адвокат Глория Алред.

И докато в съдебната зала се водеха спорове, малка групичка активистки, обявили се за част от движението „Да сложим край на тишината“, скандираха в близкия парк в знак на морална подкрепа на жените, даващи показания в съда. Сред тях бе актрисата и режисьорката Розана Аркет.

Розана Аркет и Харви Уайнстийн през 1993 година.

Нейната колежка Роуз Макгоуън, която бе една от първите, обявили в медиите, че е била изнасилена от Уайнстийн и заплашвана от него да си мълчи, коментира явяването му в съда по следния начин: „Той е взел твърде присърце няколко актьорски съвета“.

Малко след като първият ден от съдебния процес в Ню Йорк приключи, бе обявено, че и в съда в Лос Анджелис са повдигнати обвинения срещу Харви Уайнстийн. Две жени го обвиняват в изнасилване през 2013 г., като уточняват, че това се е случило в два последователни дни.