Забравените туристически дестинации

В разгара на туристическия сезон рядко се говори за най-малко посещаваните страни. Макар преброяването на туристите да е сложна задача, защото различните страни използват различни методи за определяне и броене на туристите, а и някои хора само твърдят, че са туристи, за да избегнат допълнителната бюрокрация, свързана с бизнес пътуванията, Passportsymphony прави класация на 15-те най-малко посещавани страни в света. Вижте кои са те и какви потайности предлагат забравените туристически дестинации:

 

 1. Бутан: 155 000 посетители годишно

Международните туристи трябва да използват лицензиран местен туроператор, за да осъществят своята визита и им се начисляват дневни такси за всеки ден от престоя им в тази страна. Сумата е 250 долара на ден през силния сезон и 200 долара на ден през слабия сезон. И все пак ако сте любители на туризма и имате достатъчно пари, за да си го позволите, Бутан е мястото за вас. Това е една будистка страна, в която можете да намерите много спиращи дъха красиви храмове и манастири, скрити дълбоко в прекрасните планини.

 

 1. Бангладеш: 125 000 посетители годишно

Бангладеш е красива страна, но има липса на туристическа реклама от страна на правителството. Трафикът е може би най-лошият в света, не много хора говорят английски и това е една от най-бедните страни в света. Но все пак въпреки минусите, Бангладеш може да предложи много на туристите – от пясъчни плажове до тропически джунгли и възможност да видите бенгалски тигър. Бангладеш е много бедна страна, така че можете да имате страхотна почивка в страна, напълно различна от всичко, което някога преди сте виждали.

 

 1. Молдова: 121 000 посетители годишно

Молдова е най-бедната страна в Европа. Тя е красива, но хората, които живеят в нея, всъщност не искат да остават там. Молдова е напълно безопасна за пътуване и е евтина дестинация. Местността предлага невероятно евтино вино и коняк, красива архитектура, а хората са много топли и приветливи. Освен това няма много туристи, така че е по-спокойно и тихо място за почивка.

 

 1. Туркменистан: 105 000 посетители годишно

Като страна, която отказа да остави комунизма дори след разпадането на Съветския съюз, не е изненада, че днес Туркменистан е една от най-малко посещаваните страни в света. Нейният президент създаде култ към личността, който може да съперничи на Ким Чен Ун от Северна Корея. В страната има някои наистина необичайни закони, които трябва да прочетете, преди да я посетите. Туркменистан е екзотична страна с много естествена красота и вероятно не сте виждали нещо подобно преди. Най-известната туристическа атракция в страната е кратерът на огъня в Дарваза, който е по-известен като „Вратата към ада„.

 

 1. Централноафриканска република: 78 000 посетители годишно

Централноафриканската република е може би най-бедната нация на планетата и е една от най-малко посещаваните страни в света. До 2014 г. там имаше гражданска война и въпреки, че официално тя приключи, напрежението в района все още е високо. Много малко държави предоставят консулски услуги, а убийствата и отвличанията са ежедневие и повечето правителства съветват своите граждани да не пътуват до Централноафриканската република. И все пак не подценявайте чара на тази местност – тук има възможност да отседнете в автентично пигмейско село. Централноафриканската република е едно от малкото места, където всъщност можете да видите и да общувате с пигмеи. Друга причина да посетите страната са богатата дива природа, слоновете и планинските горили.

 

 1. Сиера Леоне: 74 000 посетители годишно

Най-големият проблем в Сиера Леоне е инфраструктурата. Има само едно международно летище и стигането от там до столицата е трудна задача. Пътуването ще бъде трудно, но щом стигнете до това място, няма да съжалявате нито за секунда. Страната на планинските лъвове ще ви впечатли със своята несравнима природа, спокойствие и невероятна дива природа. Друго хубаво нещо е, че почти всички тук говорят английски.

 

 1. Лихтенщайн: 69 000 посетители годишно

Лихтенщайн не е най-вълнуващата държава в света и има още много какво друго да видите в съседна Швейцария и Австрия. Лихтенщайн е малка страна, която може да бъде разгледана за един ден и с всички бюджетни възможности за международни пътувания в Европа, малко е изненадващо, че Лихтенщайн всъщност е една от най-малко посещаваните страни в света.

 

 1. Тимор-Лесте: 66 000 посетители годишно

Тази страна е толкова непопулярна дестинация, че вероятно дори не знаете на кой континент се намира. В случай, че се чудите, Източен Тимор се намира в Югоизточна Азия, граничеща с провинция Източна Нуса Тенгара в Индонезия. Въпреки бума на туризма в региона през последните няколко десетилетия, Тимор-Лесте все още остава една от най-малко посещаваните страни в света. С красивите плажове и невероятни места за гмуркане тук можете буквално да се почувствате като откъснати от останалия свят.

 

 1. Гвинея – Бисау: 62 000 посетители годишно

Подобно на много други африкански страни, инфраструктурата в Гвинея-Бисау е ужасна. Освен това много авиокомпании нямат полети до тук, защото няма много желаещи да посетят това място. Ако търсите да посетите държава, която не няма много съвременен живот, това е точното място за вас. Освен това не бихте искали да пропуснете архипелага Биджагос, съставен от повече от 20 красиви тропически острова. Ще бъдете върнати назад във времето, благодарение на старата колониална португалска архитектура, която все още присъства в градовете в цялата страна.

 

 1. Джибути: 51 000 посетители годишно

Е, много хора дори не знаят, че съществува държава, наречена Джибути. Това вероятно е най-голямата причина за ниския брой посетители. Страната е доста безопасна и има какво да предложи – има три различни региона, включително пустиня, планини, вулкани и невероятни плажове.

 

 1. Коморски острови: 24 000 посетители годишно

Тази злощастна страна се е сблъскала с 20 преврата през последните 40 години и с убийството на държавния глава. Статистически това означава, че има преврат на всеки 2 години. Освен това Комор има най-високия индекс на неравенство от 61 пункта, като половината от населението живее с под 1,25 долара на ден. Тук можете да посетите активен вулкан, мистериозно солено езеро, да видите достатъчно животни, които да съперничат на Ноевия ковчег, въпреки че е толкова малък остров – и разбира се, изобилие от множество плажове. Освен това, Комор е най-големият в света производител на иланг-иланг – масло, използвано при създаването на изтънчени парфюми.

 

 1. Сао Томе и Принсипи: 8 000 посетители годишно

Подобно на няколко други в този списък, много хора не знаят, че това красиво парче земя съществува. Самият лозунг на страната е „добре пазена тайна„. Зашеметяваща колониална архитектура, невероятни рибни ястия, може би най-доброто място в света за наблюдение на китове, планини, плажове и сърдечно гостоприемство – всичко това предлага Сао Томе и Принсипи. Освен това има твърдения, че точно в това местенце имат най-добрия тъмен шоколад в света.

 

 1. Кирибати: 4000 посетители годишно

Това е може би най-географски изолираната държава в класацията. Това е малко островче в средата на Централния Тихи океан и има полети до Кирибати само няколко пъти месечно. Мястото е красиво и спокойно и има невероятни места за гмуркане.

 

 1. Сомалия: 1500 посетители годишно

Нещастният обрат на събитията превръща Сомалия в страна с бунтовници, които държат властта на голяма част от страната под контрол. Правителствата съветват своите граждани да не посещават това място, което води до само 1500 посещения годишно. Ако сте авантюристично настроен, Сомалия е подходяща за вас дестинация. Имайте предвид обаче, че в цялата страна има само няколко хотела и практически няма никакъв нощен живот.

 

 1. Науру: 360 посетители годишно

Науру е третата най-малка държава в света с 13 000 души население, живеещо на 21 квадратни километра. Единствената авиокомпания, която лети до Науру, е местната авиокомпания със стар самолет на Boeing. За съжаление, Науру загуби много от естествената си красота заради минните дейности. Необходима ви е виза, за да посетите острова и има само няколко посолства на Науру по целия свят. Науру все пак предлага невероятни плажове и спиращи дъха коралови рифове. Можете също така да кажете, че сте посетили единствената държава в света, която технически няма столица. И накрая, ако сте достатъчно упорити, можете да направите пълен кръг около Науру (19 км) и да кажете, че буквално сте обиколили дадена страна.