За какво харчи парите си Бил Гейтс

Състоянието на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс беше оценено на 110 млрд. долара, което го направи най-богатият човек в света. Той отне тази титла от най-близкия си съперник, изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос.

Гейтс, Безос, както и френският бизнесмен Бернар Арно, президент на групата компании на Louis Vuitton Moet Hennessy, са единствените хора на планетата, чието състояние надхвърля 100 млрд. долара.

В същото време Бил Гейтс и съпругата му Мелинда дават огромна сума пари за благотворителност. Гейтс е и един от инициаторите на кампанията „Дарителска клетва“, с която най-богатите хора в света се задължават да  харчат по-голямата част от парите си за филантропия.

Това обаче не означава, че съоснователят на една от най-големите ИТ компании води аскетичен начин на живот. Нещо повече – той притежава няколко големи имения, частен самолет и колекция от луксозни коли.

Xanadu 2.0 и произведенията на изкуството

Един от най-известните домове на Бил Гейтс е имението Xanadu 2.0 в Медина, Вашингтон. Той купи този терен през 1988-а за 2 млн. долара. Изграждането на огромната къща с обща площ от 6100 кв метра отне седем години и 63 млн. долара. В момента Xanadu 2.0 се оценява на 125 милиона долара.

Домът на Бил Гейтс в Медина, Вашингтон.

Разбира се, домът на съоснователя на Microsoft е високо технологичен. Известно е, че вътре има голямо количество дисплеи на стойност 80 хил. долара, на които могат да се показват снимки, картини и всякакви други изображения. Гейтс обаче притежава и някои истински произведения на изкуството – например картина на Уинслоу Омир, закупена през 1988-а за 36 млн. долара.

Xanadu 2.0 разполага и с отделна сграда с басейн, както и цяла зала с батути за деца. В имението има и библиотека, в която се съхранява древен ръкопис на Леонардо да Винчи, датиращ от ХVІ век. Той бе придобит от Гейтс през 1994 г. за 30 млн. долара. Останалите удобства включват малък театър за 20 гости, шест кухни, 24 бани и гараж за 23 автомобила.

Автомобили и самолет

Факт е, че Гейтс е колекционер на луксозни коли. Малко след създаването на Microsoft той се сдоби със спортен автомобил Porsche 911, освен това той притежава модел Porsche 959.

Автомобилната колекция.

Гейтс разполага и с частен самолет Bombardier BD-700 Global Express на стойност 40 млн. долара, предназначен за 19 пътници, така че ИТ-магнатът лети с удобства.

Интериор от частния самолет на Гейтс.

Ранчота и хотели

Освен недвижими имоти във Вашингтон, най-богатият човек в света притежава и селско ранчо в Уелингтън, Флорида, с обща площ от 1195 кв. метра. Съобщава се, че Гейтс е похарчил около 27 млн. долара, за да купи няколко къщи на това място. Известно е, че  тази област привличат спортисти, занимаващи се с конни спортове. Дъщерята на Гейтс – Дженифър, се занимава активно с конна езда, затова баща й купи ранчото в подкрепа на нейното хоби.
Бил Гейтс притежава още две ранчота – в Калифорния и в Уайоминг. Едното от тях разполага със собствена състезателна писта.

Недвижимите имот в Уелингтън, Флорида.

Но инвестициите на бившия шеф на Microsoft в недвижими имоти не свършват дотук. Твърди се, че той, или по-скоро неговият личен инвестиционен посредник Cascade Investment, притежава половината от всички хотели на веригата Four Season в света. Освен това Гейтс е съсобственик на хотел Ritz-Carlton в Сан Франциско.

Филантропия

Но всички тези придобивки са просто капка в морето на богатството на Бил Гейтс. Известно е, че той и съпругата му Мелинда Гейтс са обявени за най-щедрите филантропи на Америка – те са похарчили общо около 36 млрд. долара за благотворителност.