Южна Корея: Обратната страна на приказката

Италианският фотограф Филипо Вентури е изучавал 3 години живота в Южна Корея. Проектът му е донесъл няколко награди, включително Sony World Photography.

 

Южнокорейското общество цени образованието и трудолюбието. Учениците се занимават от сутрин до вечер, за да постъпят в по-добър университет. Студентите учат по 20 часа в денонощие, а след това си намират работа, на която се принудени да се отдават изцяло през деня, а вечер да отдъхват с шефовете си. Обратната страна на успеха по корейски е самотата, алкохолизмът и самоубийствата. Италианският фотограф Филипо Вентури е изучавал 3 години живота в Южна Корея. Проектът му е донесъл няколко награди, включително Sony World Photography.

„Отдих“ след работния ден.

Много корейци се стремят да изглеждат привлекателно, но и да не се отделят на фона на другите. Да живееш здравословно е добре,  да се отклоняваш от общоприетите норми – не.

Обучението в престижния Сеулски университет иска жертви. В Корея се шегуват, че завършват само онези, които се наспиват за три часа на денонощие. Ако спят по четири, може да разчитат на по-обикновен университет. Онези, които искат да спят пет часа, по-добре да забравят за висшето образование.

Корейското общество не поощрява индивидуалността. И външният вид, и самият живот трябва да са такива, като на другите.

Вечер улиците на корейските градове се изпълват с пияни младежи. И това е разбираемо – как да забравиш за постоянния стрес, на който са подложени много от жителите на страната. По данни на Euromonitor, всяка седмица средният кореец изпива по 13.7 порции алкохол. За сравнение, на второ място е Русия с 6.3 порции седмично.

В Сонгдо продължават да се разхождат елени.

Сеул се е превърнал в мека на киберспорта още в края на ХХ век. Всеки може да участва в трунирите по онлайн игри, организирани в интернет кафенетата, които работят денонощно. Най-добрите играчи печелят милиони долари, а съревнованията по Starcraft и League of Legends сред професионалните геймъри се транслират в пряк ефир по телевизиите.

Скокът в бъдещето, който направи Южна Корея, все още изисква осмисляне. „Нито аз, нито обществото ни са се променили към по-добро, – смята корейската писателка Син Кьонсук. – Ние просто сме станали несъвършени по друг начин“.

Бодибилдъри демонстрират постиженията си на плажа.

Пълното отдаване на работата и стремежът да не се изостава от другите натоварват непосилно  писхиката: Южна Корея стабилно заема първото място по брой на самоубийствата на глава от населението. Край на живота си слагат възрастни хора, останали без средства за съществуване, или младежи, които не издържат на натоварването в образованието.

Около 20 на сто от жителките на Южна Корея са се обръщали кам естетичен хирург. Най-разпространената операция е корекция на формата на окото, добавяща гънка на клепачите, която липсва при повечето азиатки. Често родителите плащат операцията на дъщерите си като подарък за завършване на училище.

В интернет кафенето.

Корейска пословица гласи, че необразованият човек е животно в дрехи. Това обяснява защо местните са обсебени от образованието. Южна Корея е страната с най-висок дял на хора, завършили университет или аспирантура сред държавите участнички в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Сонгдо е нов град, построен в пресушено блато на 30 км от Сеул. Проектът се смята за един от най-скъпите в историята. По улиците трябваше да се издигат интерактивни панели, позволяващи пряко взаимодействие с градските системи, битовият боклук пък трябваше да се доставя по пневматични тръби в хранилища за прерботка. Но парите на правителството не стигат, за да превърне технологичната приказка в реалност, а чуждестранните инвеститори не бързат да влагат в утопичния проект. Сред новите сгради в Сонгдо придължават да се разхождат елени. Урбанистичната утопия се е превърнала в град-призрак. В него живеят около 70 хил. души, а повечето сгради са недостроени или изоставени.

След работния ден шефовете  канят служителите си да „отдъхнат“ заедно. По правило отдихът се състои в употреба на сонджу – сладникав ликьор, приготвен от  батати. Отказът се смята за грубост и невъзпитание.