„Умните домове“ на милиардерите – нов елемент на лукса

В САЩ около 20% от домакинствата използват технологията „умен дом“. Ако се съди по именията на Марк Зукърбърг, Опра Уинфри и други медийни лица, тоталната автоматизация вече се е превърнала в нов елемент на лукса. Днес не е важно какъв е произходът на мрамора за кухненския ви плот, или броят на спалните, а колко „умно“ може да бъде жилището ви.

Дигитален иконом от Марк Зукърбърг

Виртуалните асистенти, като Siri или Alexa, могат да включват нагреватели и да регулират осветлението. Но нито един от тях не устройвал основателя на Facebook Марк Зукърбърг. Затова решава да разработи собствен дигитален асистент, който да управлява  цялата електроника в дома му в Калифорния. Зукърбърг го е нарекъл Джарвис – по аналогия с иконома на Железния човек от  „Киновселената на Марвел“.

Джарвис говори в гласа на актьора Морган Фрийман. Той добре познава вкусовете на Зукърбърг и другите членове на домакинството: когато го помолят да пусне музика, той избира композиции в зависимост от това, чий глас се обръща към него – на Марк или на съпругата му Присила. С асистента може да се общува както устно, така и чрез Facebook messenger.

По думите на Зукърбърг създаването на автоматизирана къща се оказало по-лесно, отколкото  очаквал. Разработката му отнела около 100 часа. Един от проблемите се оказал откриването на подходящ тостер: „Научих, че е доста трудно да се намери тостер, който предварително да спусне хляба, за да започне автоматично да го препича при включване на захранването. В крайна сметка намерих стар тостер от 50-те години на ХХ век и го оборудвах с превключвател ”, споделя Зукърбърг на страницата си във Facebook.

Следене на гостите в дома на Бил Гейтс 

Основателят на корпорацията Microsoft живее в имението Xanadu 2.0, където при влизане посетителите са длъжни да закачат на дрехите си малък сензор. Това позволява винаги да се знае местонахождението им – за да разберат къде е един или друг гост, домакинът или охраната трябва просто да погледнат дисплеите на смартфоните си.

Този вид наблюдение си има своите плюсове. Сензорът за проследяване взаимодества с различни системи в дома, които се задействат при приближаването на човек. Например гостите могат предварително да заявят музикалните си предпочитания и тогава избраната мелодия ще ги придружава при преминаването от стая в стая. Маршрутът на всеки гост се определя индивидуално  – отворени остават само определени врати.

Мерките за сигурност в  Xanadu 2.0 изглеждат прекомерни, ако не знаете размерите на резиденцията.  В къщата с площ от 6 хил. кв. метра има 7 спални и 24 санитарни възела, в 10 от които има бани. За тържествени събития е отредена специална зала, която може да побере 200 души.

Да добавим, че Гейтс следи не само гостите си, но и любимото си дърво – клен, който расте до алея, водеща към къщата.  Състоянието на почвата се контролира от електроника, която включва автоматично поливане при липса на достатъчно влага.

Топлият асфалт на Опра Уинфри

Домът на легендарната телевизионна водеща Telluride mansion, придобит през 2015-а за 14 млн. долара, е снабден с няколко уникални системи. Те поддържат температурата в банята и позволяват да управлявате поливането на цветята в градината чрез iPad, независимо в коя точка на света се намирате.

Жилището на Опра Уинфри се намира в щата Колорадо, известен със суровите си зими. Така че  се обръща голямо внимание на метеорологичните условия. Данните за температурата и валежите се предават от собствена метеорологична станция, след което се подава сигнал към останалите системи в къщата. Когато вали сняг, сензорите на алеята включват  отоплителната система, което прави пътя към дома на Уинфри по-сигурен. Пътните сензори служат и за безопасност – предупреждават домакинята, когато някой приближава  до резиденцията.