„Светът ще разруши това, което ще остане след коронавируса”: милионери си построиха шикозни бункери в случай на масови безредици

Те са сред най-известните хора в света. Милиардери, шефове на технологични компании, суперзвезди, лекари, юристи и многобройни топ мениджъри на големи корпорации. Те не се страхуват от ядрена война – притеснява ги опасността от масови безредици, когато хората може да започнат да се бият за храна и тоалетна хартия. Затова са си подготвили подземни убежища с разкошни удобства като басейни, зали за боулинг и стрелбища.

 

На фона на световна криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, собствениците на бункери подготвят семействата си да се спуснат под земята, където да прекарат най-малко шест месеца.

Преди няколко години всички тези хора строяха разкошни бомбоубежища с една цел – да защитят близките си. В домовете на някои от тях има специални стаи с евакуационни изходи към тунели, които ще ги отведат директно в бункерите. Други са скрили убежищата си на територията на големи земеделски участъци, далеч от мястото където живеят.

Хари Линч е собственик на тексаската компания Rising S Bunkers, специализирана в изграждането на подземни бункери с всички удобства и един от лидерите на този пазар. По думите му сега неговият бизнес процъфтява. Напоследък броят на поръчките от потенциални купувачи, разтревожени за своето бъдеще, е нараснал до 2000 процента.

„За съжаление търсенето на подземни бункери отново нарасна. Ние сме специализирани в тяхното изграждане, но аз бих предпочел да строим нещо друго. Въпреки това наистина вярваме, че те са необходими. Така че няма да строим нищо друго, докато на пазара има търсене, – казва Линч. – Можем да изграждаме всичко, защото имаме огромни производствени мощности, но ние изграждаме именно бункери. Имаме високи стандарти за качество и споделяме мнението на клиентите си по много въпроси. Затова сме най-добрите в този бизнес”.

Линч твърди, че най-търсени са бомбоубежищата Silver Leaf с размер 15 на 3 метра. „Това безусловно са най-популярните модели. При това не е нужно да си милионер, за да си позволиш такъв бункер, – подчертава шефът на компанията Rising S Bunkers. – Повечето наши клиенти искат да се защитят. Каквото и да се случи в САЩ – война, природна катастрофа или пандемия, каквато сега е обхванала нашата страна – ние се намираме на ръба на социален колапс и в началото на разпадане на обществото. Това е реална заплаха, с която всички ние можем да се сблъскаме”.

Един от състоятелните клиенти на Rising S Bunkers разказа какво е да си собственик на разкошен бункер. Сега Тери е на 45 години и има три деца. Семейството му живее на огромен участък в Охайо. Напоследък той нервно отброява минутите до момента, когато ще почувства необходимост да се спусне под земята, заедно с членовете на семейството си.

Бункерът с площ от почти 140 кв. м. е разположен не под дома на Тери, а близо до него в огромен земеделски участък, върху който се издига невзрачна сграда. В нея има евакуационен вход, по който може да се слезе до подземното убежище. В бункера има много повече места, отколкото в много обикновени домове: две просторни спални, детска стая и две бани.

„Когато реших да изградя бункера, не мислех за заплахата от ядрена война. Безпокоях се повече от масови безредици, – обяснява Тери. – Сега виждаме, че всичко, за което винаги сме се подготвяли, може да се превърне в реалност. Хората могат да започнат война заради храна и тоалетна хартия. Аз не мисля че вирусът ще унищожи света. Мисля че светът ще унищожи това, което ще остане след вируса”.

Семейството му вече е направило своеобразна „генерална репетиция” и няколко пъти е оставало да нощува в бункера. „Той се харесва децата, защото там има много място. Те обичат да изследват бункера, – разказва Тери. – В случай че електрическата система излезе от строя сме монтирали скрити слънчеви батерии. Прекарали сме под земята и кабел за интернет, това е като още един дом”.

С какво трябва да се запасят, за да оцелеят под земята? „Превърнахме една от стаите в склад. Имаме достатъчно храна и вода, за да издържим точно половин година, – казва Тери. – Сами си приготвихме много консерви. Купихме много бобови храни и ориз, а след това опаковахме всичко във вакуумирани пакети. Това е много по-евтино, отколкото да купуваме готови продукти. Сами можем да си приготвим по-голямата част от храната. Тя е по-добра и на вкус, защото използваме подправките, които ни харесват”.

Как ще се развлича голямото семейство в продължение на шест месеца? „Подготвил съм големи кутии с филми на дискове Blu-Ray и много настолни игри.  Докато имаме интернет ще ползваме, разбира се, Xbox и Nintendo Switch, както и лаптопи. Това ще помогне както в онлайн обучението, така и в обичайното обучение”, — разказва Тери.

Той се е погрижил и за сигурността, и се е подготвил добре за възможно начало на масови безредици. „Имаме оръжие, но ще го използваме само в краен случай. По периметъра на нашия участък са разположени 15 скрити камери. Освен това сме репетирали план за бягство в бункера. Ще ни отнеме 25 минути да се скрием под земята”, описва плана си Тери.

Признава, че е похарчил над 1 млн. долара за строителството и оборудването на бункера, разположен на около два метра дълбочина под земята. Стените му са от железобетон, затова и декорирането на интериора било по-сложно. Наложило се да използват множество магнити, за да украсят стените.

Rising S Bunkers предлага голям избор от подземни бункери за купувачи с различен бюджет. Стойността на строителството започва от 40 хил. долара и завършва с няколко милиона. Най-скъпото бомбоубежище на на компанията е бункерът Aristocrat, чиято стойност е 8.35 млн. долара и спокойно може да приюти 50 души. Той разполага със сауна, зала за тренировки, домашен кинотеатър, зала за боулинг, стрелбище и басейн. Освен това включва гараж за няколко автомобила и оранжерия за отглеждане на екологично чиста храна.

Стойността на друг разкошен бункер на компанията – The Presidential, е 4.2 млн. долара. В него има девет спални, десет големи легла и осем разтегателни дивана. Сред бункерите на  Rising S Bunkers се откроява и бомбоубежището с площ около 557 кв. м. под името Тhe Ultra. Той разполага с две големи и шест малки спални, две кухни, зала за тренировки, стрелбище и оранжерия.

По-достъпни като цена са бункерите The General (1.59 млн. долара) и The Fortress (1 млн долара). Стойността на малките убежища с размер 6 на 3 метра започва от 58 хил. долара. Но и те осигуряват дългосрочна безопасност в същата степен.