„Планината на спасението“ – символ на вярата или на безграничните дръзки мечти

На около шестдесет километра от Палм Спрингс, Калифорния, се намира многоцветен шедьовър на изкуството, известен като „Планината на спасението“. Но това не е обикновена планина, а е една от най-странните, специални и любопитни арт инсталации в света.

 

„Планината на спасението“ е продукт на въображението и творчеството на човек на име Леонард Найт, който започнал да изгражда своята „планина“ през 1984 г. в пустинята Мохаве и в продължение на 28 години от живота си я издига от нищото, покривайки я с над милион литри цветна боя. Използвайки слоеве от кирпич, слама, клонки и ярко оцветена боя, Найт постепенно изгражда масивна арт инсталация с тематична насоченост „Бог е любов“.

 

 

Предисторията на това творение започва, когато на 35-годишна възраст Леонард Найт заминава за Сан Диего да посети своята религиозна сестра Ирен. По това време самият той не е бил набожен и дори споделя, че е мразел Бог и църквата. Една ранна сутрин, Найт се затваря в своя ван, за да се усамоти и по необясними за него причини започва да плаче и да повтаря молитвата, която по-късно изписва върху планина на спасението: „Исусе, аз съм грешен! Моля те, говори на сърцето ми!“.

Леонард е непоправим и упорит мечтател. Той амбициозно следва целта си да полети с балон с изписано послание „Бог е любов“ из цялата страна и в продължение на 15 години сам шие този балон от събрани отпадъци. Изписва на него с огромни букви посланието си, след което реализира своя полет в небето. Скоро след това в съзнанието му възниква нова мечта, а реализацията й се отразява в създаването на „Планината на спасението“.

 

 

Започвайки конструкцията само с купчина боклук и цимент, днес тя привлича хиляди туристи от цял свят, дошли да се докоснат до тази красива „планина“ и да запечатат момента в ефектен кадър. Леонард Найт оставя траен знак, който е свидетелство за неговата художествена визия и отдаденост на вярванията му. Съществуват и препятствия по пътя към създаването на мечтаната арт инсталацията, но амбицията на твореца се оказва по-силна от тях.

Изследване на специалисти установява наличие на високи нива на замърсяване около планината, като експерти дори я наричат „токсичен кошмар“. Окръжните надзорници изпращат петиция до щата Калифорния за разрушаване на „Планината на спасението“. Приятели, съседи и поддръжници на Леонард Найт правят контра-петиция, която успява да спре унищожението. А самият той изпраща нови проби до лаборатория в Сан Диего, където се извършват нови тестове, показващи че нивата на токсичност са в абсолютна норма.

 

 

След като здравословното състояние на Найт се влошава, за поддържката на „Планината на спасението“ помагат редица доброволци, които живеят там целогодишно и даряват боя от посетители, за да запазят цветовете на планината ярки. Леонард Найт умира през 2014 година на 82-годишна възраст. Шедьовърът му продължава и до днес с всеобщи усилия да вдъхва страхопочитание и възхищение в душата на всеки пътешественик, решил да преоткрие изгубена част от себе си или просто да види на живо това нестандартно и живописно творение на изкуството.

„Планината на спасението“ остава не чак толкова религиозен символ, колкото олицетворение на силната вяра в необятните мечти, в безграничността на човешките възможности и амбиции.