Внимавайте с парите, менютата и дозаторите за сапун

Винаги си мийте ръцете, ако сте докосвали тези предмети.

От деца знаем колко е важно да си мием редовно ръцете. Така  ограничаваме разпространението на вируси, бактерии и други микроби. Невъзможно е, разбира се, да държим ръцете си чисти непрекъснато, но ги измивайте задължително, ако сте докосвали тези  предмети.

Парите

Можете да платите повечето от покупките си с банкова карта, но понякога се налага  да използвате пари в брой. Не забравяйте след това да си измиете ръцете, защото в тях живеят стотици видове микроорганизми. Изследванията показват, че някои банкноти и монети съдържат патогени като ешерихия коли и салмонела. Едва ли подозирате колко микроби се крият в портфейла ви.

Перилата и дръжките

Не забравяйте да си измиете ръцете след пътуване с обществен транспорт, където повечето хора постоянно докосват едни и същи повърхности – перила, дръжки, копчета.

Ресторантските менюта

Ресторантите са любимите места на микробите, а най-много има върху менютата. Изследователи от университета в Аризона са открили 185 хил. микроорганизми само върху едно меню. Това е обяснимо, защото е минало през ръцете на много хора. Едва ли е възможно да не докосвате списъка с ястията, но след това си измийте ръцете.

Почти всичко в лекарския кабинет

Заради всекидневния поток от пациенти повечето неща в лекарските кабинети съдържат множество микроби , особено дръжката на вратата. Сред другите вещи, които ще ви дарят с микроби са подлакътниците на столовете в чакалнята и копчетата в асансьора. Затова след посещение в медицинско заведение измиването на ръцете е задължително.

Чуждите химикалки

Понякога се налага да попълвате или да подписвате някакви документи на обществени места, използвайки услужливо предоставената  химикалка. Това е в реда на нещата, стига после да не забравите да си измиете ръцете.  Учените са установили, че върху обществените химикалки има средно 10 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетните седалки. Да не говорим, че мнозина обичат да гризат крайчетата на химикалките.

Всякакви животни                                                          

Далеч не всички си мият ръците след съприкосновение с животни, въпреки че си струва, защото те могат да пренасят различни заболявания. И тъй като домашните любимци обикновено са смятани за членове на семейството, за миенето на ръцете понякога се забравя. То, обаче, е абсолютно задължително, независимо дали сте докосвали ваша или чужда животинка.

Екраните на електронните устройства

Важно е да измиете ръцете си и след като сте пипали екрани. Най-големите разсадници на микроби са електронните устройства на летищата и в обществения транспорт. Същото се отнася и за смартфоните, още повече, че може да ги споделите с други хора.

Дъските за рязане и дунапренените  гъби за миене

Кухнята е благоприятна среда за развитие на микробите. Те се намират не само в суровата храна, но и върху дъските за рязане, куненските кърпи и гъби за миене. Учените са установили, че върху използваните кухненски гъби живеят до 326 различини видове бактерии. Задължително изхвърляйте старите дунапренени гъби (желателно е да ги сменяте веднъж седмично) и винаги си мийте ръцете преди приготвянето на храна и след обработката на сурово месо.