Вкусът на пътешествията: сувенири годни за консумация

Ако фразата „колекционирайте спомени, не вещи“ е близка до жизнената ви философия, вместо чаши, тениски и ключодържатели, донесете от пътуванията си частичка от местната гастрономия.  Предлагаме ви деликатеси от различни кътчета на света, за да споделите екзотичния им вкус с приятели и близки.

 

Вулканична сол от Исландия

Най-често от Исландия носят местната горчица, която е идеална за хот дог. Но ако здравословния начин на живот не е без значение  за вас, по-добре си купете морска сол. Но не обикновена, а със зрънца от активиран въглен, който се получава от исландска лава. Струва си да потърсите в супермаркетите на Рейкявик продуктите на марката Saltverk’s Icelandic Flake. Тази компания използва изключително „зелена“ геотермална енергия, а всички компоненти се добиват с методи от ХVІІ век.

 

„Изкопаеми“ ядки от Бразилия

Не бързайте да купувате пакетче  бразилски орехи на връщане от Рио. По-добре разпитайте  местните къде може да се намерят ядки от араукария . На външен вид семената на дървото, което е връстник на динозаврите, приличат на кедрови ядки, само че са много по-големи от тях  и напомнят на вкус кестен. Бразилските домакини ги добавят към десерти и салати.

 

Пушен зехтин от Испания

Испания е световен лидер в производството на зехтин. Страната е родно място на над 30 разновидности на „течното злато“. Един от най-интересните видове  се произвежда в андалусийския град Канена. Специален в случая е методът на обработка на зехтина, който се опушва леко върху дъбови стърготини. В резултат на тази проста манипулация, маслото придобива „опушен“ аромат и придава и щрих от високата кухня и на най-обикновените салати и мезета.

 

Хрупкави семена от лотос от Тайланд

Лотосът е не само свещено цвете в много култури на Изтока, но и много вкусен деликатес. Особено популярни са семената на растението, които донякъде напомнят на пуканките. Те се изсушават внимателно, което ги прави хрупкави, но запазват полезните си свойства. А те не са малко – семената на лотоса са естествен антиоксидант, естествен източник на протеини и минерали. Което ги превръща в здравословна алтернатива на обичайните снаксове.

 

Фермерски шоколад от Виетнам

В основата на сладката индустрия на тази тропическа страна са какаовите насаждения в провинциите Бария Вунг Тау, Тиен Джан, Донг Най, Бен Че. Растенията от всеки от тези региони придават на шоколада специален вкус:  например какаото от Бария го прави „по-мокър“, а от Бен Че – по-тръпчив. Все пак за най-добър се счита виетнамският  Marou Chocolate. Тайната на успеха на бранда е в собствените му ферми, разположени в делтата наМеконг и долината на Тайгинген.

 

Чипс от скариди от Китай

„Чипс? Сериозно ли? „- ще си кажат скептично мнозина. И ще сбъркат. Известните шанхайски снаксове с аромат на морски дарове са сред най-популярните закуски в страната. Сервират се както с основни ястия, така и с напитки. На външен вид не са нищо особено – бели непривлекателни „жетони“. Цялата тайна е в приготвянето им. Достатъчно е да ги сложите във вряща мазнина, за да придобият апетитен златист цвят, увеличавайки размера си.

 

Чай от рози ​​от Хонконг

Да донесеш чай от пътуване не е оригинална идея. Освен ако не говорим за селектиран  хонконгски чай от розови пъпки – rose buds tea. Цветовете  за напитката се събират внимателно на ръка, и след отстраняване на стеблата и тичинките, се изсушават. Най-предпочитаният производител на чай от роза в Хонконг е чайната къща Ming Cha. Брандът следва древните традиции на ориенталското пиене на чай, превръщайки обикновения процес в омагьосващ ритуал.

 

Нюйоркска майонеза

Пикантна майонеза марка Siracha Empire на компанията Mayonnaise Co. – не е банален сос, а част от кулинарната култура на Голямата ябълка. Приготвя се по рецепти от началото на миналия век, които включват халапеньо, кайенски пипер и малко чесън. Тази енергична комбинация от аромати е идеално допълнение за начоси, пържени скариди и бургери. При това може да си купите буркан майонеза от всеки супермаркет в Ню Йорк  само за 10 долара.