Вицепремиерът на Италия отговори на Ричард Гиър за емигрантите: „Да си ги вземе в Холивуд“

Американският актьор Ричард Гиър призова првителството на Италия да помогне на емигрантите, които повече от седмица се намират на кораб на испанска благотворителна организация в Средиземно море. В отговор италианският вицепремиер и външен министър Матео Салвини му предложи да ги вземе в Холивуд.

Правителството на Италия трябва да спре да „демонизира хората“, заяви Гиър, който беше на кораба с емигрантите преди дни. Властите не позволяват на съда да навлезе в италианските териториални води. На борда му се намират 160 души.

Гиър направи паралел между политическата ситуация в САЩ и Италия. „Ние имаме проблеми с бежанци от Хондурас, Салвадор, Никарагуа, Мексико. Ситуацията много прилича на това, което се случва у вас, – заяви актьорът на пресконференция на италианския остров Лампедуза. – Това трябва да спре навсякъде в света. И ще спре, ако кажем стоп“.

Актьорът сравни вицепремиера и министър на външните работи на Италия Матео Салвини с президента на САЩ Доналд Тръмп, който е критикуван за политиката му спрямо емигрантите.

Салвини бързо реагира на изказванията на Ричард Гиър: „Ние сме благодарни на този щедър милионер за тревогата му за съдбата на емигрантите. Той може да ги отведе в Холивуд с частния си самолет и да ги настани във вилите си. Благодаря, Ричард!“.

Салвини се стреми да затегне политиката спрямо корабите на неправитлествени организации, които доставят до италианските брегове емигранти, спасени в морето.

В събота (10 август), корабът Open Arms  на испанската правозащитна организация Proactiva, намиращ се в централната част на Средиземно море,  качи на борда още 39 емигранти. Европейските държави отказаха да приемат съда, на който вече се намират 160 пришълци от Африка, опитващи се да се доберат до Стария континент.

Готовност да приеме част от спасените изразиха властите на Малта, но Proactiva не е съгласна с техните условия.

„Малта отказва да приеме 121 човека, които от девет дни се намират на борда на Open Arms. Те искат да вземат само новоспасените 39 души. Това е неприемливо“, са казва в съобщението на организацията в Twitter.