Вино през прозорчето: в Италия си спомниха за традиция от времената на чумата

Барманите във Флоренция намериха приложение на старинните отвори в стените на заведенията си, които били пробити още преди 500 години, във времената когато бубонната чума вилнеела из Европа, и са предназначени за сервиране на вино. В епохата на пандемията от COVID-19 закованите за няколко столетия прозорчета отново придобиха актуалност. През тях могат да се сервират напитки, сладолед и дори сандвичи, без вреда за здравето и при спазване на социалната дистанция.

 

Така наречените винени прозорчета – buchette del vino – се появяват за пръв път във винарните и в магазините на средновековна Флоренция в началото на XVII век. Хората можели да почукат на малката дървена портичка, тогава прозорчето се отваряло, а грижовната ръка на собственика наливала на желаещия, в негов съд, домашно приготвено вино, разказва президентът на Асоциацията на винените прозорчета Матео Фалия. Сред производителите били семейства като Фрескобалди, Рикасоли и Антинори, които се занимават с винарство до ден днешен.

„Бяхме под домашен арест в продължение на няколко месеца, когато държавата изведнъж разреши постепенното отслабване на карантинните мерки, – гласи обявата в сайта на Асоциацията на винените прозорчета. – През това време някои от флорентинските представители на нашата организация върнаха времето назад и започнаха отново да използват винените си прозорчета по предназначение, за да сервират на страдащите не само чаша тосканско вино, но и чаша кафе, други напитки, а също сандвичи и сладолед – и всичко това без контакт, без микроби!”.

Само във Флоренция са запазени над 150 такива прозорчета, други сто са разхвърляни из цяла Тоскана. Някои от тях са били зазидани завинаги, други просто не били използвани, защото функцията им била неясна. Точният брой на винените прозорчета все още не е изчислен, с това на любителски начала се занимава асоциацията, която кани и други ентусиасти да изпращат снимки на запазени прозорчета, срещани на най-неочаквани места, за да ги нанесе на карта. Тя, на свой ред ще бъде разпространявана сред туристи, които се интересуват от италианското вино. Вероятно след новата акция, вдъхновена от коронавируса, броят на отворите за сервиране на  картата ще нарасне.

„Винените прозорчета постепенно западнали и били заковани или зазидани, лишени от пряката си функция, а много от тях, изработени от дърво, били загубени по време на потопа през 1966-а”, – разказва Фалия.

Асоциацията вижда своята мисия в нанасяне на картата на съществуващите, но неотбелязани точки, и рекламирането на това културно наследства сред местните жители и туристите. Преди отново да намерят приложение, във връзка с пандемията от коронавирус, много от прозорчетата бяха подложени на вандализъм или разрушени.  „Искаме да сложим табела на всяко винено прозорче, за да ги уважават хората и да разбират тяхното историческо и културно  значение за нашата страна” – обяснява шефът на асоциацията.

Италия пострада сериозно заради пандемията от COVID-19 и загуби над 35 хил. жители, по данни на СЗО. Общата мъка сплоти повечето италианци, които излизаха на балконите си, за да пеят заедно по време на изолацията, събираха средства в помощ на пострадалите и организираха акции в подкрепа на лекарите. Чувството за съпричастност, характерно за италианската култура, им помогна да преживеят пандемията и да запазят традициите си, сред които е винарството. Отрасълът има голям принос в икономиката на Италия и съдейства за популяризирането на страната като туристически бранд в чужбина.