Вие сте на 20 – ето няколко съвета против стареенето на кожата ви

„Не, не сте твърде млади, за да прочетете този текст“ – хвърля въдицата Татяна Фройнд, журналистка, редовно коментираща за „Мари Клер“ теми като грижа за кожата, за косата, употреба на козметични продукти.

 

След което продължава: „Аз съм на 22 години. И е факт – нямам грижи за неща увиснала кожа, тъмни петна, фини линии и бръчки или други признаци на стареене. На челото ми има само една видима бръчка, за която „виновникът“ е изразителният начин, по който повдигам вежди, всеки път, когато чуя нещо наистина шокиращо. Случва ми се по около десет пъти на ден. Освен това знам, че имам още няколко години, преди да започна да се притеснявам за възрастта си. Обичам да си представям как един ще остарея красиво, без да е нужно да се подлагам на хирургически интервенции и инжекции. Не че имам нещо против подобни процедури – все пак това е личен избор и всеки е свободен да се възползва от тях. Може би твърде много съм гледала „Botched“ (американски риалити сериал, в който лекари коригират грешките на свои колеги, извършили „екстремни“ пластични операции) и заради това сега изпитвам страх.

 

Защо и 20-годишните трябва да възприемат насериозно остаряването?

Татяна Фройнд.

И аз бях безкрайно изненадана, когато доктор Лорета Чиралдо, известен дерматолог, ме информира, че около 20-ия ми рожден ден е трябвало сериозно да започна да се боря със стареенето на кожата. След като щедро ми даде един куп ценни съвети, бързам да ги споделя с всички свои приятели.

 

Различното днес в сравнение с преди

При последните няколко поколения се смяташе, че станеш ли на тридесет и трябва да се замислиш да започнеш да се грижиш за кожата си. При поколението на милениумите и на поколението Z, чиито модели за подражание са знаменитости, които сякаш никога не остаряват, темата за борбата срещу стареенето на кожата стана изключително актуална и за по-младата аудитория.

Според доктор Лорета Чиралдо започваме да остаряваме по-бързо от преди. „Днес забелязвам повече девойки на 20 и няколко години, които вече имат фини линии и бръчки, тъмни петна и други белези на остаряването – неща, които до преди няколко десетилетия се появяваха на доста по-късен етап – след като прехвърлиш тридесет“ споделя д-р Лорета Чиралдо. Причините за това са няколко:  замърсен въздух, стоене в среда с изкуствено осветление, постоянно експериментиране с множество продукти, които дразнят кожата, разрушават колагена и водят до други нежелани реакции.“

 

Съветите на д-р Лорета Чиралдо

Татяна Фройнд веднага залива д-р Лорета Чиралдо с въпроси. Най-вече я интересуват съветите й. И доктор Чиралдо започна да обянява:

На първо място заредете се с антиоксиданти като ехинацея, витамин D, куркума, цинк. Използвайте кремове за лице с SPF или серуми с филтри за синя светлина. Започнете да си правите седмични или месечни пилинг маски в домашни условия с гликолова киселина. Може да се подложите и на физически пилинг с ултразвук и радиочестоти, с лазер, с висока или ниска температура. Действието им гарантира засилени вътреклетъчни процеси, които активно стимулират обновяването на кожата. Може да изберете и процедурата микродермабразио, която премахва повърхностния епидермален слой и подобрява тъканния строеж.  Друга възможност е подмладяващата микроиглена мезотерапия, при която се стимулира производството на колаген – титаниевите иглички проникват в кожата, формират микро-канали, през които в дълбочина се въвеждат концентрирани активни вещества с разнообразно действие.

Разликата между 20-годишните и 60-годишните

И 20-годишните, и 60-годишните могат да се подлагат на процедури срещу стареенето на кожата. Но докато за 20-годишните основната цел е превенцията, то за 60-годишните е корекцията. И двете групи обаче трябва да се фокусират върху отстраняването на причините, довели до щетите: ултравиолетовите лъчи и изкуствената светлина, замърсяването, внезапните климатични промени и стресът. Ето защо за младите е важно не да се втурват към интензивните процедури, а от рано да започнат да се грижат за кожата си. Така няма да им се налага да предприемат драматични действия, когато станат по-възрастни.

При 20-годишните грижите против стареенето на кожата не означават, че те правят опит да се подмладят. Целта е да бъдат своята най-свежа версия. И нещо повече – стремежът е един ден да остаряват красиво – със здрава кожа, с равномерен тен, с минимално зачервяване и с не много дълбоки бръчки“, обобщава д-р Лорета Чиралдо.

Задача, която си струва да се опитаме да постигнем? – пита риторично Татяна Фройнд.