Вдъхновявящата Бриджит Макрон

Как първата дама на Франция успява да бъде помощник на президента и любяща съпруга.

Можем безкрайно да признаваме или да отричаме съществуването на „ефекта Бриджит Макрон“, но фактите говорят сами за себе си: през първата година от президентството на съпруга й първата лейди на Франция е получила рекордно количество писма от зрели жени, които е вдъхновила с примера си да бъдат свободни и съблазнителни.

Толкова писма с комплименти във Франция не са пристигали за нито една първа дама. Последният подобен рекорд принадлежи на Карла Бруни – Саркози, но и тя е получавала само по 35 послания дневно. При 66-годишната Бриджит идват по двеста на ден. Някои от тях засягат политиката на съпруга й, други – нейната обществена работа, но всички са вдъхновени от отношенията между двамата съпрузи, чиято разлика във възрастта е почти четвърт век.

 

 

Бриджит Макрон не може да не вдъхновява, защото успешно съчетава ролята на помощник на президента и на любяща жена. Въпреки разписанията си, съпрузите винаги намират време да отидат на театър или да изпият инкогнито по чаша вино в някое ресторантче на Монмартър. Почти всеки ден те се стремят да вечерят заедно, макар и да е полунощ. Двамата не жалят време един за друг, разбират и приемат заетостта на другия.

Според помощниците на Бриджит Макрон тя истински се забавлява на това, че я смятат за икона на стила. Нещо повече, напоследък първата дама избягва модните ревюта. Тя  прекрасно знае, че е под лупата на модните редактори, но дори те да критикуват нейните мини поли и джинси, няма нито време, нито желание да преразглежда гардероба си.

 

 

Въпреки приказките модните къщи не подаряват дрехи на първата лейди (освен разбира се любимия й Louis Vuitton и няколко малки бранда), но както отбелязват асистентите й , това все повече се променя. Причината е, че Бриджит започва да се превръща в модел за подражание за целевата аудитория на луксозните марки. С други думи, за свободните, зрели и опитни жени, които не се притесняват да изкажат мнението си, не се страхуват да съблазняват и да очароват.

Ето какво мисли Бриджит Макрон за любовта, политиката и модата:

 

Мисля че ХХІ век ще бъде женски. Именно жените ще успеят да намерят изхода за този свят.

Подобно на моите предшественички и аз ще се заема с обществения живот, но сега французите ще знаят за всички ресурси, с които разполагам.

Не се чувствам първа лейди. Преводът на този американски израз няма нищо общо с мен. Не се чувствам нито първа, нито последна и дори не съм лейди. Аз съм Бриджит Макрон! 

За 20 години с Еманюел съм свикнала, че през цялото време с мен се случват невероятни неща. Не мога да си представя какво още ни чака.

 

 

Когато чета какво пишат за нас, ми се струва, че чета за някакви други хора. Нашата история си е най-обикновена.

Единственият ми проблем с Еманюел е, че той е по-млад от мен.

Обичам модата и стила на французойките.

Полагам много усилия, за да изглеждам по правилния начин. Никога не излизам от вкъщи без прическа и подходящия вид.

Сутрин закусваме заедно – аз със своите бръчки и той със своята свежест. Така си е.

Ако не бях го направила (бракът с Макрон), животът ми щеше да мине покрай мен.

Двадесет и четири годишната разлика във възрастта не беше толкова важна. Чувствах, че трябва да изживея тази любов.

 

 

Когато беше на 17 Еманюел ми каза: „Няма да можеш да се отървеш от мен. Ще се върна и ще се оженя за теб“.

Говорехме си с часове по телефона. Така постепенно той победи съпротивата ми с търпение.

Той не приличаше на другите. Не беше тинейджър. Държеше се с възрастните като с равни.

Трябва да обръщам внимание на всичко и да го предпазвам максимално.

Любовта помете всичко по пътя си и ме доведе до първия ми развод. Беше невъзможно да й се съпротивлявам.

Отначало приемах болезнено въпросите за разликата във възрастта ни. След това си казах: „Затвори си устата и просто изчакай да свършат“.

Нося поли над коленете, а не мини. Носех мини, когато бях значително по-млада. Криехме ги в чантите си и ги обличахме преди да танцуваме рокендрол.