Вдъхновяващите мъдри думи на един успешен британски предприемач

Сър Ричард Чарлз Никълъс Брансън е британски бизнесмен и филантроп с лично състояние, според „Форбс“, на стойност над 5.1 милиарда британски лири. Той е предприемач, който за около 10 години успява да превърне малък музикален магазин в гигантски многопрофилен бизнес – Брансън  е основател и президент на Virgin Group, която се състои от 400 компании по целия свят. Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната компания Virgin Records, авиокомпанията Virgin AtlanticAirways, компанията Virgin Galactic, която предлага пътешествия в Космоса, Virgin Mobile, Virgin Interactive. През 1999 г. Брансън е удостоен с титлата „сър“ от британската кралица Елизабет II за служба в предприемачеството.

Сър Ричард Брансън е една вдъхновяваща личност и автор на множество книги, свързани с бизнеса. Ето и някои от неговите мотивиращи цитата за живота, бизнеса и успехите:

Бизнес възможностите са като автобусите, винаги има още един, който идва.

В една компания всеки ръководител – от началника на отдел до топ мениджъра – от време на време трябва да сваля костюма и да изцапа ръцете си.

Не се научаваш да ходиш, следвайки правилата. Ти се научаваш като го правиш и като се проваляш.

Всеки бизнес е просто идея как да направиш живота на хората по-добър.

Човек не може да отнесе парите в гроба, затова е важно да остави нещо след себе си, което да бъде полезно за поколения напред.

Бизнесът е средство за положителна промяна на света – той трябва да се ангажира с решението на сериозните социални и екологични проблеми на днешния ден.

Ако ръководиш собствен бизнес, то ти си в позиция сериозно да преобразиш света, в който живеем.

Мечтай, за да постигнеш велики неща.

Трябва да бъдем новатори – не забравятей, че най-големите човешки постижения са били продукт на безумни идеи.

Определено е важно да вярвате в идеите си. Трябва да работите със страст и да умеете да вдъхновявате околните да изпитват същото.

Винаги се радвам, когато получавам лошо обслужваме. Не, не съм мазохист – просто най-добрите ми бизнес идеи са ме спохождали, когато са ме обслужвали зле.

За мен да създадеш бизнес означава да направиш нещо, с което да се гордееш, да обединиш талантливи хора и да изградиш нещо, което сериозно да промени живота на другите.

Ако попитате в какво вярвам най-много, аз ще отговоря – в семейството си.

Според мен бизнесът не означава да носиш костюм и да се стремиш да повишиш стойността на акциите. Бизнес означава да останеш верен на себе си и на идеите си.