Вази във формата на опаковки

Или как един дизайнер от Ротердам се бори с нашествието на пластмасата

Съвременните фенове на модата определено се интересуват от опазването на околната среда и се опитват всячески да намалят количеството на отпадъците. Благодарение на това през 2019-а най-хубавата козметика е тази, чиято опаковка може да се рециклира, най-хубавият магазин е този, в който зърнените храни могат да бъдат закупени без пакет, а най-хубавите брандове са тези, които се замислят  от какво са направени нещата им и колко отпадъци остават след тяхното производство.

дизайнерът Фуки Фльор от Амстердам, е създала цяла линия от вази, посветени на борбата срещу прекомерното използване на пластмасата.

На тази тема се посвещават все повече предмети на изкуството.  Например, дизайнерът Фуки Фльор от Амстердам, е създала цяла линия от вази,  посветени на борбата срещу прекомерното използване на пластмасата.

Идеята да направи колекцията  хрумнала на Фуки, докато шофирала към дома си край река Маас.  Брегове й често са покрити с огромно количество пласмасови отпадъци, което разстройвало младата жена. Отначало промишленият дизайнер Фуки Фльор, лично събирала празните бутилки и контейнери, опитвайки се да подобри ситуацията. А след това решила да привлече вниманието към проблема със замърсяването на околната среда като създаде копия на пластмасовите контейнери, но само от порцелан. Тя, разбира се,  не ги прави сама, но на нея принадлежи идеята. Колкото до реализацията й – за нея отговаря компанията Middle Kingdom.

В процеса на създаване на една ваза участват седем майстори – всеки е зает с определен етап на производството. Впрочем , въпреки качествения и скъп материал, вазите са доста евтини – цените варират от  20 до  50 долара, взависимост от сложността на формата.