Възходът на SoftBadBoy

Години вече живеем в епохата на softboy – на типажи като Ноа Сентинео (известен е с ролите си в последните три сезона на телевизионния сериал „Фостър“ и филма на „Дисни канал“) или като рапъра Джейдън Смит, син на актьора Уил Смит.

 

 

Но ето че се появи нова „порода” момчета от типа на Себастиан Де Соуза в ролята на Лео Воронски в американския телевизионен сериал „The Great“ („Великата”), в който интригата се завърта около живота на Екатерина Велика и се излъчва вече от седмица. Името на героя много напомня това на граф Алексей Вронски – дръзкият офицер от кавалерията и любовник на Ана Каренина от едноименния и много популярен роман на Лев Толстой.

Основното при момчетата – softbadboy е, че са нежни, мили, галантни, необсебващи, но ще съсипят живота ви, по същия начин, по който и типичните лоши момчета.

Тимъти Шаламе във филма „Призови ме с твоето име“.

Да припомним – терминът softboy бе въведен в речника с нови културологични понятия през 2015 г., за да замени циничната дума fuckboy. Докато fuckboy са онзи тип гаджета, които няма да ви запознаят с приятелите си, но ще гледат да сте им под ръка за удовлетворяване на някои физиологични нужди, то softboy са по-скоро романтици, които ще ви изпращат романтични есемеси в 23.00 часа, въпреки че са наясно, че може да ги сметнете за глупаци. Те са артистични, обличат се и в пастелни тонове, четат автори като Джоан Дидион, чиито книги са пронизани от тревога и страх заради все по-голямата безнравственост в Съединените щати. И често са тъжни.  Като персонажа на Тимъти Шаламе във филма „Призови ме с твоето име“.

Но да не забравяме – в softbadboy се съдържа добре познатото словосъчетание – „лошо момче“ – образ, познат още от Луцифер в „Изгубеният рай“ на Джон Милтън от 1667 година. Това е красив, паднал ангел, за когото са задължителни четири качества : 1. да не уважава авторитетите; 2. да е неморален, но не твърде много; 3. да е свързан по някакъв начин с подземния свят; 4. и най-важното – да е неприлично съблазнителен.

Мило Вентимигли в сериала „Момичета Гилмор“.

Класическото „лошо момче“ е онзи типаж , който поглъща огромно количество алкохол, но все пак не пада под масата, а може да влезе в ръкопашен бой и да пребие всеки натрапник и дразнител, изпречил се на пътя му. „Лошото момче” сякаш не изпитва емоции – като Джеймс Дийн, Марлон Брандо или като героя Дилън Маккей в телевизионния сериал „Бевърли Хилс, 90210“ в изпълнение на Люк Пери или като героя Джес Мариано (Мило Вентимигли) в „Момичета Гилмор“. Но днес тази токсична мъжественост вече е в миналото. На нейно място е softbadboy – той е неизбежната „еволюция“ на обичания традиционен образ на лошото момче. И новият тип герой кара мотор или по-скоро непрекъснато си има проблеми с него, и той е в сложни отношения с баща си, но разбира вашите чувства и най-вероятно има нежни ръце. Съчетава емоционална дълбочина и артистизъм с непокорството на лошото момче. В случаите, в които типичното лошо момче би било гневно и бясно на света, softbadboy изпитва страшна скука. А когато типичното лошото момче дава израз на гнева си и влиза в ръкопашни битки, softbadboy намира мъдри решения.

Себастиан Де Соуза и Ел Фанинг в новия сериал „The Great“.

В един от епизодите на комедийния сериал „The Great“ виждаме как Лео Воронски (Себастиан Де Соуза) е представен на Екатерина Велика (Ел Фанинг). Съпругът й (Никълъс Холт) смята, че тя има нужда от любовник, който да я развеселява. Но когато настоява Воронски да си свали панталоните, за да провери „оборудването му“, проектолюбовникът само уверено повдига вежди.

За разлика от класическото лошо момче softbadboy може в подобни обидни ситуации да запази самообладание, изпълнен с чувство на превъзходство. Със самодоволния си поглед и лукава усмивка той дава вид, че знае повече, отколкото очаквате да знае. И обърнете внимание – в следващ епизод той мързеливо се протяга в шезлонга на кралицата и отказва да й се подчини на прищевките. Вместо среден пръст на авторитетите, той им отговаря с дяволито намигване.

Себастиан Де Соуза и Ел Фанинг в новия сериал „The Great“.

Като всеки персонаж от типа на softbadboy Лео Воронски е наясно, че е влязъл под кожата на Екатерина Велика. Подава й праскова като скъп подарък и я учи как да я отхапва, накланяйки главата си. Това очевидно е тактика на съблазняването, но Екатерина Велика сякаш не разбира уловката. А Лео Воронски, колкото сладък и емоционален да е, си остава бунтар. Говори със съпруга на Екатерина, използвайки двусмислени намеци, като по този начин му се надсмива, а онзи не разбира. В момента, в който се чувства жестоко засегнат, Лео Воронски не започва да се бие, а отвръща на удара с яростни писма.

Този тип персонажи стават сардонично остроумни в ситуации, в които типичното „лошо момче” би нанасяло удари. Те предпочитат да четат персийския поет и суфистки мистик Румѝ, отколкото американския писател и поет Буковски.

И са майстори в това да превърнат бунта и агресията на лошото момче в разбиваща с един удар насмешка.

„Ако си го направил на пълен глупак и той много добре си дава сметка за това – значи си победил“, казва Лео Воронски на първата си среща с Екатерина Велика. И така я запознава със своя стил на поведение – на непокорно и лошо момче. Едва ли тя ще позволи Воронски да й съсипе живота, но след срещата си с него, нищо в живота й няма да бъде същото.