Ваканция без автомобили – само лодки, велосипеди и чист въздух

Предлагаме ви няколко дестинации, където може да прекарате почивните си дни далеч от пътищата и колите. 

 

Поркерол, Франция

Този остров, разположен, между Марсилия и Ница, е бил обожаван от Едит Уортън, Чарли Чаплин и Марк Шагал. В райското кътче може да попаднете само по вода, например с параход от пристанището на град Йер. В Поркерол всички се придвижват пеша или на велосипеди, автомобилите са забранени.  През 70-те години на ХХ в. Франция реши да запази неговата природа и купи 80% от територията му. Сега редките недвижими имоти се охраняват грижливо. Островът се гордее с лозята, дивите гори и безупречно чистото си  крайбрежие.  Не пропускайте да посетите националния парк Пор-Кро и плажа Нотр Дам.

Лас Каталинас, Коста Рика

Пет хиляди хектара и нито един автомобил – цялата територия е заета от диви плажове, джунгли, гъсти гори и къщи по крайбрежието. Градчето Лас Каталинас  е благоусторено от  предприемача Чарлз Брайер през 2006-а, който се фокусира върху природата, здравословния начин на живот и възможността за отидеш пеша от дома си до магазините и кафенетата. И всичко това – край вълните на Тихия океан. Какво повече да иска човек…

Ламу, Кения

Малко под екватора се намира остров Ламу, който принадлежи на Кения. Той е обкръжен от тюркоазените води на Индийския океан и на него туристът  може да живее като Робинзон Крузо. Насладете са на разходките по тихите улици на местното градче, където няма автомобили, на красотата на крайбрежието с платноходките, на залезите на плажа и на очарователните ресторантчета, където може да прекарате цялата вечер.

Хидра, Гърция

В това древно място автомобилите са заменени с магарета, велосипеди и лодки. В Сароническия залив, на юг от Атина, са налични всички красоти, с които е известна Гърция: боядисани в бяло къщи, малко пристанище, диви тюркоазени поточета, традиционни ресторанти с местна риба. Почти всичко, заради което обичаме лятото…

Ил дьо Бреа, Франция

Близо до Пемпол се намира общината Ил дьо Бреа, известна като дестинация  за уединена почивка. Мястото се радва на много редовни посетители, които се връщат всяка година заради девствената природа, разходките и чистото море. Камелиите, смокините, хортензиите и палмовите дървета са основните обитатели на този  бретонски рай.