В САЩ дамите си тананикат Бионсе и си купуват апартаменти

Както вестник „Банкеръ“ писа, новопостроените жилища през последното тримесечие на 2019 г. у нас са 2 892. Но колко от тях ще бъдат изпълнени с детски смях, с въздишки, провокирани от разглеждането на семейни фотоалбуми от 90-е, или с бъбрене по женски все още няма данни. Такива не се събират нито в Националния статистически институт, нито се изготвят от Националното сдружение за недвижими имоти.

 

В САЩ обаче имат статистика за това. И причината е свързана с Бионсе. Тя възпя необвързаните жени (Single Ladies) и американските статици запретхана ръкави – знаят и с какви доходи живеят дамите, и какви коли карат, и какви жилища си купуват.

Така за миналата година се оказа, че 17% от купилите си жилище са необвързани жени, докато свободните мъже, решили се на тази стъпка, са около 9 процента. И то при положение, че в САЩ има разлика във възнагражденията: мъжете получават повече от жените. Всъщност, още през 2018 г. Американската банка разпространи данни, според които 73% от жените смятат, че е по-важно да имаш собствен дом, отколкото да се омъжиш и да имаш деца. За сравнение – мъжете, които защитават подобна позиция, са 65 процента.

Тези резултати възбудиха любопитството на американските журналисти от Marie Claire и House Beautiful и те в продължение на шест месеца работиха по свое проучване, за да разберат какви са причините необвързаните жени да решат, че ще инвестират в жилища.

Оказва се, че това са дами между 18 и 60-годишна възраст. Те предприемат решителната стъпка независимо от размера на заплатата си: 28% от необвързаните жени получават годишно между 25 000 – 49 999 долара, 20% – между 50 000 до 74 999 долара, а само 2% – печелят над 200 000 долара годишно.

Накратко – забелязва се нова тенденция – в САЩ жените първо си купуват собствен дом, а после търсят партньора за цял живот. Някои от интервюираните дами споделят пред Marie Claire и House Beautiful, че когато били на двадесет, чакали принца, който ще ги отведе в приказния си замък, но тъй като това не се случило, на 30+ решили сами да издигнат своя дом– крепост.

Друг фактор, влияещ на решението за жилище, е свързан с майчинството. Немалко от интервюираните жени споделят, че са замразили свои яйцеклетки и сега – решили проблема с биологичния часовник – първо се стремят да осигурят условията, в които ще отглеждат и възпитават бъдещото си дете. Пък мъжът после със сигурност ще се появи.

От друга страна сред необвързаните жени има и такива, които към момента са разведени, децата им вече са пораснали и търсят своя собствен път. И  те, на свой ред, търсят нов партньор, с когото да остареят заедно, или просто желаят да се преместят с възрастните си родители да живеят на едно място.

Причините жените да решат да си купят собствен дом са толкова разнообразни, колкото и стиловете им на живот. „Изкарвам достатъчно, за да си позволя ипотека“ – казват повечето. „Пазарът на имоти е благоприятен“ – посочват 29 процента; „Недвижимите имоти винаги са добра инвестиция“ – убедени са 26 процента, а 15 процента смятат, че след раздяла или развод е хубаво да започнеш на чисто – в нов дом, с нов късмет. Сред дамите, ненавършили тридесет, има и по-смели – смятат, че когато един ден се омъжат, ще продадат моминската си квартира и ще се решат на по-голяма крачка – многоетажна къща с двор за децата и техните бъдещи тийнейджърски купони.

Но ако оставим настрана красивите планове, трябва да признаем, че и американските дами се оплакват, че новият дом е свързан с куп отговорности. На първо място са проблемите с майсторите. И в САЩ те не са безупречни и създават главоболия.

Но все пак за младите американки най-важното е първо добре да се информират за условията на ипотечния кредит. След това усещането, че имаш нещо свое, което сам си извоювал, е невероятно – споделят интервюираните. А някои от тях направо признават: „Мислех си – това е пълна лудост. Но успях да разговарям честно и открито с родителите си и приятелите и те ме подкрепиха. Освен това имам мотивация да работя повече и да се боря за повишение. В крайна сметка не е нужно да имаш годежен пръстен, за да вземеш най-голямото финансово решение в живота си“ обобщават интервюираните и продължават да си тананикат хита на Бионсе.