В памет на френския архитект Жан-Марк Бонфис

Експлозията в Бейрут, избухнала на 4 август, отне живота на 160 души, сред които бе и френският архитект Жан-Марк Бонфис.

 

 

Той загина, снимайки пожара на пристанището в Бейрут и предавайки го на живо на страницата си във „Фейсбук”, застинал в ужас на прозореца на квартирата си. В онзи момент избухва още един взрив и вълната отнася и неговия дом. Всъщност, апартаментът му се намира в сградата East Village, която Жан-Марк Бонфис сам е проектирал и за която печели престижната награда „Сграда на 2019 година”. След експлозията е намерен ранен на пода. Откаран е в болница, където по-късно почива в нощта на 4 август.

Реставрирана сграда от Жан-Марк Бонфис.

За да почете паметта му, френският министър на културата госпожа Розлин Башло написа в профила си в „Туитър”: „Френският архитект Жан-Марк Бонфис” загина в резултат на ужасен инцидент в Бейрут. Нека отдадем дължимото на голямото дело в живота му – реставрацията на исторически сгради, тежко пострадали по време на военни действия. Франция и Ливан заедно скърбят за загубата му”.

Еднофамилни къщи, проектирани от Жан-Марк Бонфис.

Кой е Жан-Марк Бонфис?

Жан-Марк Бонфис се ражда в Бейрут през 1963 година. Дипломира се като архитект във Франция, специализира в Лондон, после следва история на изкуството по академичната програма на Лувъра.

Работи десет години в Париж по различни проекти – като например по Greenpark, известен още като европейския „Персийски залив“, който включва изграждането на три голф игрища, два хотела и 900 индивидуални еднофамилни къщи.

През 1995 г. печели международен конкурс, организиран от Ливанското дружество за възстановяване и развитие на центъра на Бейрут („Солидере”) и се завръща в родината си. В първите години работи заедно с баща си – известна звезда на ливанската архитектура. През 2006 г. открива собствено архитектурно бюро, което участва във възстановяването на исторически сгради, засегнати по време на различни военни действия през годините. Строи и модерни сгради. Участва като съавтор на законопроекта за опазване на историческите сгради в Ливан и е съветник на ливанския министър на културата.

Печели редица международни награди с проектите си. Автор е на строителни проекти в Кипър, Йордания, Саудитска Арабия, Франция, Гърция и в отделни африкански държави. Като гост -лектор изнася лекции в Съединените щати.

В работата си, както и в живота се ръководи от понятията „памет“ и „град“. Градът за него е живо същество, което непрекъснато се променя. „Бейрут не е изграден по определени критерии – това е град на парадокси и парадигми, град на различни реалности, които се срещат и се разминават. Много е важно да си давате сметка за това, когато решите да започнете да строите тук“, заявява Жан-Марк Бонфис в едно свое интервю.

Сграда по проект на Жан-Марк Бонфис.

Бейрут – голямата любов

Жан-Марк Бонфис признава, че има особена магия, когато се възстановява сграда, пострадала от военни действия. „Има някаква огромна празнота, която трябва да запълниш, когато работиш по сгради, пострадали при военни действия. Трябва да го направиш по най-отговорен начин, защото всяка сграда е изпълнена с невероятна енергия и при възстановяването й трябва да се опиташ да я върнеш отново, черпейки от себе си. За това и архитектите трябва да са невероятно лъчезарни творци – оптимистично настроени и постоянно мечтаещи, заредени с въодушевяваща енергия”, признава Бонфис, а после доуточнява – „все пак човек избира на какви проекти да посвети творческия си път – но повечето от моите познати се спират на смислени неща”.

Днес, когато Бонфис вече го няма, едно от неговите постижения, преобразили Бейрут, е озеленяването на централния квартал в столицата и изграждането на Националната библиотека на Ливан.

East Village.

Неговият проект East Villagе преосмисля в съвременен ключ традиционната ливанска архитектура. Резултатът е една от най-впечатляващите сгради в квартал „Мар Михаел” в така нареченото биещо сърце на ливанската столица. В цвят охра тя събира погледите на туристите и местните жители, които не пропускат да я снимат, защото по неповторим начин съчетава в себе си съвременна и традиционна архитектура. Заслужено през 2015 г. печели „Наградата на Азия за архитектура“.

„Аз съм архитект, който следи всичко най-ново, но в работата съм си поставил за цел да осъществявам най-топлата и сърдечна среща между модерното и вече възприемащото се за класическо”, обяснява Бонфис на свои студенти в Ливанската художествена академия и в Американския университет в Бейрут, на които се опитва да предаде страстта си към архитектурата.

Днес на студентите му е поверена отговорната задача да възстановят Бейрут, така, както ги е учил. Така, както винаги би го обичал.