Уникални музеи в Америка, които трябва да видите

Учебната година завърши и започна ваканцията за учениците от цялата страна. Чудите се какво да правите с децата през лятната почивка? Чудесен начин да прекарате свободното време е да отидете в музей.

Знаете ли, че в Америка имате избор от над 35 000 различни музея? Някои от тях са всеизвестни предпочитани туристически дестинации, но други са сравнително по-нестандартни и дори странни, но все пак интересни. Ако търсите нещо различно, то вижте тези уникални музеи в САЩ, които можете да посетите по време на лятната ваканция:

 

Музеят на СПАМ-а, Остин, Минесота

Много хора смятат, че произходът на термина „спам“ е свързан с компютрите и интернет, но това е заблуда. Думата „спам“ всъщност първоначално се е използвала за именуването на консервирано месо от колбаси.

В Музея на СПАМ-а в Остин, Минесота, посетителите се гощават с говеждо месо от специалитети, а върху рафтовете има изложени над 3 400 кутии от истински спам. СПАМ е абревиатура от SPiced hAM, която буквално се превежда като „прясна шунка“ – името на консерви, произведени от месо на ниска цена. Месото се преработва, прибавя се голямо количество подправки, приготвя се нещо като колбас и се консервира. Този термин е въведен и запазен като търговската марка от Hormel Corporation през 1930 г.

Популярното консервирано месо има посветен тематичен музей, основан през 1991 г. от Hormel Food Corporation. Музеят разполага с различни експонати, много интерактивни игри, видео и разнообразни дейности за посетителите. Една от изложбите е посветена на световния пазар, която включва рецепти за СПАМ и рекламни кампании от цял свят. Музеят разполага и с тематична изложба, посветена на Втората световна война, където посетителите могат да научат всичко за издигането на СПАМ-а до най-известната и основна храна за войниците по време на военния период.

 

Национален музей на горчицата – Мидълтън, Уисконсин

Да, горчицата, тази популярна подправка за хот-дог и хамбургери има свой собствен музей. През октомври 1986 г. основателят и куратор на Националния музей на горчицата Бари Левенсън закупил първия буркан с горчица за музея. Оттогава до днес асортиментът на Националния музей на горчицата е нараснал до почти 6 000 различни горчици от над 70 страни.

Музеят разполага и с колекция от антични горчичени съдове и рекламни продукти за популярната подправка. Не пропускайте да посетите дегустационния бар, който разполага с 800 различни горчици, с възможност да ги опитате и да закупите любимата си, включително нестандартни вкусове като такива с шоколад, синьо сирене и горчици с аромат на уасаби.

 

Международен музей на криптозоологията – Портланд, Мейн

Криптозоологията е псевдонаука търсеща животни, чието съществуване не е доказано. Това са обикновено същества, за които се смята, че няма как да съществуват в действителност и са резултат на митове, легенди и народни поверия – такива например са Неси и Йети. Криптозоологията приема, че на Земята могат да съществуват животински видове, чиято численост е достатъчна за поддържане на популацията, но е прекалено малка, за да бъде открита от зоолозите с помощта на съществуващите методи. Това е изследователска дисциплина, която се приема обикновено за лъженаука от академичните среди. За всеки, който е бил обсебен от намирането на Голямата стъпка като дете, това е музеят, който задължително трябва да посети!

Международният музей на криптозоологията е открит през 2009 г., за да покаже доказателства за съществуването на тези легендарни същества. В него има предполагаеми проби от косми от Голямата стъпка, както и проба взета от следи на Йети. В музея са включени и модели с естествен размер на Crookston Bigfoot, P.T. Barnum’s FeeJee Mermaid и единственият цялостен модел на целакант – рядък вид риба, наричана също и латимерии. В музея има повече от 10 000 доказателства в подкрепа на теориите за съществуването на криптиди.

 

Международен музей на бананите – Мека, Калифорния

Международният музей на бананите разполага с 20 000 артикула, всички с тематична насоченост към ярко жълтите плодове. Предметите са направени от различни неща, вариращи от камък до хартиено маше и дори от нефрит. Има бананови кремове за тяло, балсами за устни, игли, бижута и произведения на изкуството, дори бананообразен записващ плейър.

Най-добрата част от Международния музей на бананите са храната и напитките, приготвени от банани, които можете да закупите. Насладете се на банани, покрити с шоколад, бананов сладолед и непременно опитайте четирите различни вкуса на бананова сода. Въпреки, че самият банан не е уникален, определено цял музей, посветен на плода, изглежда като неочаквано откритие.