Трима руснаци са сред най-богатите британци

Вестник  The Sunday Times оценява общото им състояние на 33.5 млрд. паунда

 

Вестник The Sunday Times публикува традиционния си рейтинг на най-богатите жители на Великобритания за 2019-а. В топ-10 на списъка сред  1000 имена, фигурират трима руски бизнесмени – Алишер Усманов, Роман Абрамович и Михаил Фридман, заемащи съответно от осмо до десето място. Общото им състояние се оценява на почти 33.5 млрд. паунда.

Усманов: Живот след „артилеристите“

Според оценката на The Sunday Times за една година състоянието на Алишер Усманов е нараснало с 783 млн. паунда до 11.339 млрд. паунда. Изброявайки сделките му изданието акцентира на продажбата на 30% от лондонския футболен клуб „Арсенал“ на американския предприемач Стан Кронке, от която Усманов спечели 550 млн. паунда през лятото на 2018-а. Руският милиардер увеличаваше дела в клуча още от 2016-а: тогава 15% от „Арсенал“ струваха на него и на деловия му партньор Фархад Мошири 146 млн. паунда. Въпреки че от сделката си с Кронке Усманов спечели почти 300 млн. паунда, самият факт на продажба на акциите сложи кръст на отдавнашната амбиция на бизнесмена да отвоюва контрола върху клуба от американеца, констатира The Sunday Times.

Във Великобритания Усманов притежава и имението Sutton Place в Съри. Наред с това се занимава с филантропия – например финансира реставрацията на кораба-музей Cutty Sark в Лондон, припомня изданието.

Абрамович: връзки без виза

Въпреки че Роман Абрамович вече няма британска виза, връзките му с кралството остават здрави: за една година състоянието на бизнесмена е нараснало с 1.888 млрд. паунда до 11.221 млрд. паунда. Неотдавна предприемачът похарчи 30 млн. паунда за пентхаус с площ 550 кв. м. в елитния жилищен комплекс  Chelsea Waterfront, от където се откриват прекрасни гледки към Лондон, включително към стадиона на „Челси“ – „Стамфорд Бридж“, отбелязва изданието.

Вестникът припомня, че след като през април 2018-а британските власти не подновиха визата на Абрамович, заради близостта му до руския президент Владимир Путин, бизнесменът получи израелско гражданство.  Заради това му се наложи да се раздели с 24% от руската национална телевизия „Първи канал“. Затова пък 30-процентният дял  в Evraz му донесе солиден доход:  пакетът от акции на Абрамович в металургичния холдинг струва 2.73 млрд. паунда, пише The Sunday Times. По данни на изданието през миналата година предприемачът е предал на бившата си съпруга Дария Жукова недвижими имоти в САЩ за 92 млн. долара.

The Sunday Times припомня и един забавен откъс от излязлата неотдавна книга на журналистите Джошуа Робинсън и Джонатан Клег за английската висша лига. От него става ясно, че преди да купи „Челси“, Абрамович бил хвърли око на друг лондонски клуб – „Тотнъм“. Но когато попаднал на улицата на „Тотнъм“ –  „Хай Роуд“, се отказал от идеята с думите : „Тук е по-зле и от Омск“.

Фридман: имение с история

Дебютантът в рейтинга Михаил Фридман, чието състояние според The Sunday Times е 10.9 млрд. паунда, се изръси още през 2016-а с 65 млн. паунда за имението  Athlone House в северната част на Лондон. То е проектирано през  XIX в. по образец на двореца Версай. Оттогава бизнесменът преобразява дома си и прилежащата му територия чрез изграждането на подземен басейн, наблюдателна площадка с изглед към британската столица, тераса с плодни дръвчета, стаи за йога и езерца с лилии, изброява изданието. Според оценките това е струвало на предприемача 20 млн. паунда и е увеличило два пъти стойността на имота.

„Заинтригува ме фактът, че преди 130 години сградата е била проектирана като семейно имение на богат индустриалец, работещ в Лондон. Сякаш е съдбовно, че години по-късно един бизнесмен като мен се озовава в същата къща на същата земя“, цитира вестникът самият Фридман. Изданието също припомня, че децата на предприемача  учат в Лондон.

Рейтингът на най-богатите британци се оглавява от братята инвеститори Шри и Гопи Индуя, на второ място са други двама братя – Дейвид и Саймън Рубин, а на трето – сър Джим Ратклиф.

Милиардери на изхода

Според The Sunday Times британските милиардери се опасяват, че следващия  премиер-министър на страната ще бъде лидера на лейбъристите Джереми Корбин, човек с крайно леви икономически възгледи. Идването му в правителството, което в бизнес средите наричат „корбигедон“, може да доведе до ръст на данъчното бреме върху най-богатите.  Потенциалното следствие от натиска върху милиардерите е изтичане на капитал от страната в размер 1 трлн. паунда, прогнозира изданието.