Три потресаващи открития в съвременната наука, направени от жени

Жените в областта на науката и технологиите традиционно са  малцинството, затова и постиженията им  са още по-забележителни. В началото на април 2019-а аспирантката на Масачузетския технологичен институт Катрин Бауман стана известна в целия свят с това , че успя да заснеме черна дупка. Какви други значими открития и изобретения са направени от жени през последните 20 години.

Катрин Бауман

След като завършва магистратурата в Технологичния институт в Масачузетс през 2013-а, Буман  решава да продължи научната си кариера и подготвя  аспирантура. Четири години по-късно тя защитава дисертацията си на тема „Екстремно изследване чрез обръщане на физическия модел: Поглеждайки зад ъгъла и изграждайки образи на черни дупки“.

Черната дупка е област от пространство и време с огромно гравитационно привличане, дори обекти, движещи се със скоростта на светлината, не могат да я напуснат. Никой, никога не успявал да заснеме черна дупка и знанията за нея бяха само теоретични. Двадесет и девет годишният  доктор Катрин Бауман защитава идеята, че черната дупка има сянка, която представлява облак от нагрети газове, така че може да бъде запечатана на снимка. Разстоянието до фотографираната от нея черна дупка е около 50 милиона светлинни години; изображението е направено с помощта на осем телескопа, разположени на различни континенти. Заедно с екипа си момичето успя да трансформира данните, получени по проекта Event Horizon (телескопите събираха високочестотни радиовълни от черната дупка). Именно Бауман разработва алгоритъма, благодарение на който стана възможно комбинирането на всички снимки и получаването на единно изображение. Това начинание й отнема шест години.

Кристина Цветанова

Докато учи в Софийския технически университет, Кристина Цветанова вижда как неин колега работи с обемиста клавиатура с брайлов шрифт (азбука, изградена с помощта на релефен точков тактилен шрифт, предназначен за писане и четене от незрящи и хора със зрителни увреждания). Тогава се ражда идеята за удобен таблет, с който да може да се чете чрез докосване. Цветанова започва проекта си през 2012-а ставайки главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BlitabTechnology. Лозунгът на компанията е Feeling get visible.  Blitab е първият таблет в света, който преобразува всеки текст в текст на брайлов език в реално време чрез специализирана клавиатура. Използвайки устройството, потребителят може да „вижда“ различни изображения. През 2017-а  Цветанова получи специалната награда за изгряващ предприемач в конкурса на Европейския съюз  за жени  новатори до 30 години.

Петра Вадстрьом

Петра Водстром е от Швеция и получава образованието си в Каролинския институт за биохимични и медицински изследвания. В началото на 90-те се премества със семейството си в Австралия и е поразена от изобилието и интензивността на естествената слънчева светлина. Постепенно започва да мисли как да я използва,  за да подобри живота на живеещите в бедност.

Вадстрьом измисля портативно устройство за пречиственане и подгряване  на вода, което работи изключително със слънчева енергия и създава вариант за решаване на проблема с липсата на питейна вода в страните от третия свят. През 2013-а Вадстрьом основава благотворителната фондация Solvatten. По това време се среща и с тогавашния президент на САЩ Барак Обама, пред когото демонстрира изобретението си.  Сега то се използва от 260 хил.  души в 20 държави.