Традицията на коледните сладки

Коледните базари, светлините, греяното вино и вкусните специалитети са се превърнали в неизменна традиция, придаваща на празничния завършек на годината още повече топлина и сладост. Германия безспорно е известна с живописните си коледни базари, но наред с виното и вурстчетата, почетно място заемат и коледните сладки. Традиционният коледен сладкиш – щолен,  отдавна е преминал пределите на родината си и се радва на интерес в различни точки на света. Наред с него са и т.нар. Lebkuchen – различни сладкиши, най-известните от които и до днес се произвеждат в Нюрнберг.

Вече над 600 години Нюрнберг е всепризната столица на Lebkuchen. Традициите в производството на специалните сладки датират от Средновековието, а днес наименованието “Nürnberger Lebkuchen” е защитено от закона и може да се използва само за продукти, произведени в Нюрнберг.

Медът, почитан от древността като „дар от боговете“, е най-качественият естествен подсладител, а примесен с мляко и някои ароматни подправки превръща сладките в истинска наслада за сетивата. Благодарение на стратегическото местоположение на града местните майстори винаги са разполагали с необходимите съставки за своите вкусни произведения. Горите около Нюрнберг осигуряват необходимия цвят за медния букет, а търговските пътища от Ориента през Венеция към Севера са гарантирали достъпа до превъзходни подправки като кардамон, индийско орехче, канела, джинджифил, анасон, кориандър и пипер.

Верни на традициите и в крак с модерните технологии, производителите на „Nürnberger Lebkuchen“ всяка година радват милиони почитатели не само в Германия, а и по целия свят. Най-известната компания – Lebkuchen Schmidt, е пионер и в бизнеса с дистанционна поръчка и доставка на сладките изделия. Любопитно е, че нейното създаване е резултат от непланирано стечение на обстоятелствата. През 1926-а Франц Шмидт получава от свой клиент цял вагон сладкиши вместо плащане, които решава да изпрати на брат си Ото в Нюрнберг, за да ги продаде на пазара. Сладките толкова се харесват на местните жители, че те ги разграбват за нула време, а братята решават да поръчат още. На Ото му хрумва чудесната маркетингова идея да поддържа богат асортимент от вкусните изкушения, които да продава на крайни клиенти от разстояние. Така е създадена първата компания за дистанционна поръчка и доставка на Lebkuchen.

Началото е повече от успешно, а братята Шмидт започват собствено производство. Малката пекарна в края на града бързо се оказва недостатъчна за непрекъснато разрастващото се производство. С течение на времето асортиментът се увеличава, техниката се модернизира, а духът на традицията остава непроменен. В предпразничния сезон над 800 души се трудят неуморно на три смени, за да осигурят производството на над 3 млн. Lebkuchen на ден.

И макар рецептите да се пазят в дълбока тайна сред задължителните съставки на сладкишите са: бадеми, орехи, лешници, мед, джинджифил. Портокалови кори, марципан, анасон, кориандър и канела също се използват традиционно в производството. Запазена марка на компанията са дизайнерските метални кутии с различни размери, които всяка година пресъздават определена тема. Подобно на истински „сандъци със съкровища“, под капака им се крият изобилие от вкусове и форми, които радват малки  големи. Интересът към Lebkuchen Schmidt е толкова голям, че за да се наслаждава човек на специалитетите им или за да зарадва близките си с вкусен подарък, трябва да поръча седмици преди настъпването на празниците.