Този музей мемориализира загубената любов

Истории за любов и душевна болка от цял свят изпълват Музея на разбитите сърца в Загреб. Този необичаен и единствен по рода си музей на загубената любов се намира между църквата „Сан Марко“ и „Света Катерина“ в хърватската столица. Експонатите разкриват всички етапи на любовта и раздялата, през които хората преминават, а до всяка вещ има писмени обяснения, разказващи за искрени чувства, страст, ревност и болка. Посетителите също имат възможност да оставят предмет, който символизира техния провален романс като форма на терапия.

Идеята да се съберат лични вещи възниква когато скулптурът Дражен Грубишич и филмовият продуцент Олинка Вистица се разделили. Те били затруднени с това какво да правят с всичките вещи, които са си разменили по време на четиригодишната си връзка. „Това е метафорично пространство, за да можеш да оставиш нещата зад себе си и да продължиш напред, но все пак да съхраниш спомена, че тази връзка е съществувала“, обясняват основателите на музея. Те не са искали да зачеркнат  чувствата си завинаги, а да ги запазят, затова решили да изложат тези вещи на показ в една ритуална раздяла.

Изложбата е едновременно забавна, романтична, тъжна, поетична и пречистваща. Сред най-интересните предмети, които можете да видите в музея, са брадва от Берлин, с която са разбити всички мебели в къщата, в която бившитe влюбени живеели, придружена от бележка: „Колкото повече стаята се изпълваше с разбити мебели, толкова по-добре се чувствах„. Акцент е също и градинското джудже, прелетяло над колата, карана от безсърдечен съпруг в деня на развода след 20-годишен брак с бележка: „То падна на асфалта и си разби лицето. Това бе един дълъг скок, който ознаменува края на една любов“. Харесван и събуждащ смях експонат е една протеза, принадлежала на инвалид от войната в Хърватска, който е имал връзка със социална работничка с надпис: „Протезата  издържа по-дълго от нашата любов. Тя беше направена от по-здрав материал“.

Колекцията отразява различни гледни точки на любовта – от неуспех на любовни връзки до разбити семейни връзки. При посещението в този уникален и много емоционално наситен музей се предоставя рядката възможност посетителя да се докосне до едно интимно и лично преживяване в публичното пространство. Музеят на разбитите сърца е разположен срещу столичното кметство, където двойките встъпват в брак и показва множество интересни експоната, събрани из целия свят.