Toyota Supra 2019 – японският самурай.

След 17-годишно затишие легендарната Toyota Supra се завръща на световната автомобилна сцена. Изцяло новото поколение на спортния автомобил, представено през 2019-а на международния автосалон в Детройт, изглежда доста впечатляващо. Любопитно е, че новата Supra няма много общо с предшественика си. Моделът е разработка на японците съвместно с BMW и по-скоро има сходни черти с германското Z4, като дори използва двигател на „баварците“. Въпреки това, японската версия на партньорството има какво да покаже и на практика е доста различен модел.

Серийният автомобил определено е вдъхновен от концептуалния Toyota FT-1, показан през 2016 година. Фаровете, стоповете, карбоновия сплитер и други елементи – например образуващият два „балона“ покрив от прототипа, в една или друга степен са намерили място в новият спортен бегач. Единствено издължената муцуна от концепцията е отстъпила място на по-консервативна предница. Наблюдават се и доста прилики с интериора на BMW Z4, особено видни при дисплея на информационно-развлекателната система и iDrive контролера, които са си 100% баварски. Всичко е разчетено в помощ най-вече на водача, докато той и спътникът му се наслаждават на спортните седалки с висококачествено покритие.

С дължина от 4379 мм, височина 1292 мм и ширина 1854 мм, новата Toyota Supra е по-дълга, по-широка и по-ниска от другото купе на японците – GT86. Въпреки по-големия размер, обаче, колесната база е по-къса от тази на купето, разработено съвместно със Subaru. Окачването на новия модел е стандартно с адаптивни амортисьори, чиято твърдост се контролира от предефенираните режими Normal и Sport.

За задвижването на новата Supra се грижи 3-литров 6-цилиндров турбомотор от BMW, същият като в новото Z4. За разлика от бавареца, обаче, където агрегатът произвежда 380 к.с. в японската спортна машина максималната мощност е „само“ 335 конски сили. Но и тук тягата се предава към задните колела чрез 8-степенна автоматична скоростна кутия. Японците обявиха ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.3 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 250 километра в час.  Toyota Supra се появи на пазара през лятото, като стартовата цена за САЩ е малко под 50 000 долара.