Това са най-добрите туристически дестинации за тази година

Испания оглави класацията на Световния икономически форум на страните, които са най-добре подготвени за посрещането на туристи през 2019 г.

Средиземноморската страна беше последвана в топ 5 от Франция, Германия, Япония и САЩ. Обединените арабски емирства са най-атрактивната страна в Близкия Изток, докато Мавриций, заемайки 54-о място, е страната с най-висок ранг в Африка. Общо 140 държави бяха включени в класацията, която Световният икономически форум на страните публикува ежегодно.

Класацията измерва 90 индивидуални индикатора във всяка страна, които попадат в категории като екологична устойчивост, здраве, природни и културни ресурси и международна откритост. Тревожното е, че в своя доклад Световният икономически форум, предупреждава, че много страни са в „преломна точка“ по отношение на туризма – което означава, че бумът на туристите заплашва да повреди природните обекти, които са водещи в привличането на посетителите. Това се отнася най-вече за развиващите се страни, се посочва още в доклада, призоваващ засилване на политиката на туристическата индустрия в посока опазване на културните и природните дадености на страните. Като пример в тази посока е даден Тайланд, където властите бяха принудени да затворят известния залив Мая Бей, след като пикът на туризма нанесе големи екологични щети на района.

Ето как изглежда класацията на 10-те най-привлекателни страни за туристи през настоящата година:

 

10 Швейцария

 

Позицията на Швейцария в топ 10 не се е променила от 2017 г. насам. Малката европейска държава се цени изключително много, заради своята бизнес среда, екологична устойчивост и пазар на труда. Страната обаче не е привлекателна само за туристите – Швейцария бе обявена за най-доброто място в света за живеене и работа, а швейцарският град Цюрих оглавява класацията за качество на живот на Deutsche Bank през 2019 г.

 

9 Канада

Канада показа най-добрите резултати в Америка по отношение на безопасността и сигурността, устойчивостта на околната среда и инфраструктурата за въздушен транспорт. През август, по данни на Statistics Canada, броят на американските посетители в Канада през първите шест месеца на 2019 г. е най-високият, който е бил отчетен за този период от 2007 г. насам.

 

8 Италия

Позицията на Италия в доклада за 2019 г. е непроменена. Туристите обичат известните културни обекти на страната, Рим и Флоренция. Експертите на Световния икономически форум отбелязват, че властите във Венеция планират да пренасочват круизни кораби далеч от централните острови на града след общественото недоволство.

„Жизненоважно е създателите на политики да обърнат внимание на тези тенденции. Неуспешното решаване на проблемите, свързани с нарастващия брой туристи, може да окаже отрицателно въздействие върху бъдещата конкурентоспособност, превръщайки нациите в жертви на собствения си успех“, споделят експертите.

 

7 Австралия

Австралия печели туристите с разнообразните си пейзажи и уникалната дива природа, безопасната среда и добре развитата туристическа инфраструктура. През май Австралия беше обявена и за най-добрата дестинация за мечтана ваканция в анкета на пътуващите към САЩ.

 

6 Великобритания

Великобритания се понижи с една позиция по-ниско в тазгодишното класиране, като получи нисък резултат за своята ценова конкурентоспособност. Очаква се излизането на Великобритания от ЕС да повлияе на пътуванията до Великобритания, като експерти от Oxford Economics прогнозират, че Brexit без сделка може да доведе до 4% увеличение на туризма към страната поради по-слабата валута в страната.

 

5 САЩ

САЩ тази година изпревари Великобритания като зае петото място в класацията на Световния икономически форум. През юни News & World Report посочи три американски места в своите топ 10 най-добри места за ваканция в света: Национален парк Йосемити, Гранд Каньон и остров Мауи, Хавай.

 

4 Япония

Рекордните 31 милиона туристи са посетили Япония миналата година. Доклад на Mastercard показа, че Токио е деветият най-посещаван град в света през 2018 г., с 12.93 милиона души пътували до японската столица. Mastercard прогнозира 10% увеличение на туризма до Токио през 2019 година.

 

3 Германия

Германия е в трите най-атрактивни туристически дестинации на Световния икономически форум от 2017 г. насам. Най-атрактивни за посетителите в страната са пътуванията до градовете Берлин и Мюнхен.

 

2 Франция

Миналата година Париж беше вторият най-посещаван град в света, показват проучванията на Mastercard, като повече от 19 милиона туристи се стичат в града. Френската столица също оглави годишната класация за най-добри ваканционни дестинации на САЩ. Според данни на френското правителство близо 90 милиона туристи са пътували във Франция през 2018 г., което бележи нов рекорд на посетителите в страната, пораждайки надежда за достигането на 100 милиона чуждестранни туристи през 2020 г.

 

1 Испания

Испания остава най-добрата страна за привличане на туристи, благодарение на богатите си природни и културни ресурси.