Топ 5 на най-скъпите разводи

Най-богатият човек в света Джеф Безос се съгласи да даде на бившата си съпруга пакет от акции на Amazon – основен източник на неговите милиарди. По този повод списание Forbes състави рейтинг на най-шумните и необичайни разводи между милиардери според финансовите им параметри.

Милиардерът Джеф Безос ще плати на бившата си жена Макензи не по-малко от 35 млрд. долара. Съпрузите се запознават, докато работят в хедж фонда  D.E. Shaw в Ню Йорк. След премeстването им в Сиатъл Макензи помага на Джеф да създадат Amazon. На 4 април двамата обявиха условията на развода, който най-вероятно ще бъде окончателно оформен през лятото.

Джеф и Макензи Безос

Тя ще получи около 4 на сто от акциите на Amazon, намиращи се в свободно обращение, чиято стойност сега надхвърля 35 млрд. долара. Това е най-голямата компенсация при разтрогване на брака в цялата история. Джеф ще остави за себе си космическата компания Blue Origin и вестник The Washington Post. След развода Макензи най-вероятно ще стане трета в списъка на най-богатите дами в света.

Скандалният развод между съпрузите Бил и Сю Грос доведе до появата на нов милиардер и навреди на друг. През 2016-а Сю, жена на основателя на управляващата компания Pimco, подаде искане за развод и година по-късно стана собственичка на 1.3 млрд. долара.

Бил и Сю Грос

Трофеите й включваха къща в Лагуна Бийч на стойност 36 млн. долара и картината на Пикасо „Почивка“ (1932 г.), която по-късно продава за 35 млн. долара. Отначало Бил се опита да остави за себе си една от трите им котки, но Сю взе всичките. През 2018-а Бил се лиши от мястото си в рейтинга на най-богатите американци, където присъстваше 14 поредни години.

Харолд Хам и Сю Ан Арнал са били женени в продължение на 26 години, без да имат брачен договор. През 2015-а след тригодишни съдебни битки петролншият магнат се опита най-после да сложи край на брака, подписвайки на Сю Ан чек за 974 790 317,77 долара от сметката си в Morgan Stanley. Тя приема чека, но след това премисля – решава, че иска повече, и подава жалба в съда.

Харолд Хам и Сю Ан Арнал

Намеренията й са да вземе голяма част от състоянието на Хам, чийто източник са 75% от компанията Continental Resources, оценявани на 13.7 млрд. долара. През април 2015-а Върховният съд на щата Оклахома сложи точка на сагата, удовлетворявайки молбата на Харолд за отклоняване на жалбата на Сю Ан. Магистратите приеха, че подписвайки и взимайки чека, тя се е съгласила с условията на извънсъдебното решение на спора. Впоследствие Сю Ан финансира политическо движение, което успя да се пребори за снемането от длъжност на съдията, занимаващ се с бракоразводния процес.

Съоснователите на гигантското казино-курорт Wynn Resorts Стив и Илейн Уин се развеждат (за втори път) през 2010-а. Според условията на извънсъдебното споразумение Илейн, член на борда на директорите на Wynn Resorts от 2002-ра., получава 11 млн. акции, чиято тогавашна стойност се оценява на 795 млн.долара. През същата година Стив продава акции за около 114 млн. долара, част от които, ако не всичките, преминават към Илейн в рамките на сделката. През 2012-а тя подава иск срещу Wynn Resorts, опитвайки се да продаде 9 на сто от своя дял, а три години по-късно загубва мястото си в борда на директорите.

През февруари 2018-а Стив напусна ръководния си пост в Wynn Resorts след обвинения в сексуален тормоз, които той не отрече. После продаде всичките си акции. Сега Илейн, чието състояние е 2 млрд. долара, е най-големият акционер на компанията.

Рой Дисни  и жена му Патрисия се разделиха след 52 години брак през 2007-а. Тогава са съответно на 77 и 72 години. Състоянието на племенника на Уолт Дисни по онова време е около 1.3 млрд. долара. Дотогава той е постоянен участник в класацията на най-богатите американци на Forbes. Но заради развода загубва почти половината от състоянието си и изпада от рейтинга. През 2008-а се ожени за втори път, а година по-късно умря. Патрисия почина през 2012-а. Днес фондът, който носи имената им, е с активи от 122 млн. долара и подкрепя екологични, и икономически проекти.