Топ-5 на най-богатите собственици на футболни клубове

Дитрих Матешиц (РБ Залцбург, РБ Лайпциг) – 20.3 млрд. евро

Матешиц е собственик на 49% от акциите на компанията Red Bull, затова не е изнендаващо, че и двата клуба му принадлежат. За 13 години той е инвестирал по-малко от 100 млн. евро в Залцбург и инвестира много активно в Лайпциг. От 2009-а насам само за трансфери са похарчени 990 млн. евро.

Дитрих бил лош ученик, но след това се взел в ръце и бързо се издигнал до мениджър в компания за производство на паста за зъби. На 40 години разбрал, че един тайлендец е разработил рецепта за енергийна напитка, инвестирал всичките си средства в нея и не сгрешил – така се появила компанията Red Bull.

 

Шейх Мансур (Манчестър Сити) – 19.,4 млрд. евро

От 2008-а за трансфери са похарчени 1.8 млрд. евро. Шейх Мансур трудно може да бъде определен като „редови“ бизнесмен. Той е част от управляващата династия в Обединените арабски емирства и по рождение е обречен на високи длъжности, и притежание на огромно състояние. През 90-те години получава образование в САЩ, след което се връща в родината си и заема редица ръководни длъжности.

През лятото на 2008-а шейх Мансур придоби 90 на сто от акциите на Манчестър Сити, година по-късно остналите 10% и веднага заяви, че е купил 22 звездни играчи, а клубът трябва да стане един от най-добрите в света през следващите 10 години.

 

Семейство Аниели (Ювентус) – 11.8 млрд.евро

Най-скъпата придобивка на „Старата госпожа“ е Кристиано Роналдо, за когото бяха платени 117 млн. евро. Аниели е едно от най-богатите семейства в Италия, собственик е на концерна Fiat и притежава Ювентус от 1923 година.

От 2010-а клубът е владение на Андре Аниели, който върна на отбора предишната му слава. Той въведе ясна вертикала на властта в клуба, построи нов стадион и със сигурност не възнамерява да продава акциите на родния си клуб докато е жив.

 

Филип Аншутц (Лос Анджелис Галакси) – 11. 4 млрд.евро

Анщуц е сред най-видните американски магнати и един от най-известните филантропи в света, който дарява огромни суми за медицина и образование. Притежава много компании в сферата енергетиката, недвижимите имоти, транспорта, киното, вестниците и спорта.

Анщуц може да бъде считан да баща основател на футбола в САЩ. Той е един от главните съоснователи на Мейджър Лийг Сокър, участвал е в създаването на редица отбори, включително на Лос Анджелис Галакси, върху чието развитие е съсредоточил усилията си. Наред с това строи стадиони, привлича чуждестранни инвеститори, но въпреки това не инвестира големи суми в трансфери.

 

Роман Абрамович ( Челси) – 9.4 млрд.евро

От 2003 г. насам Абрамович е похарчил около 2 млрд. евро за трансфери. Най-скъпата му покупка е Кепа Арисабалага Ривуелта (80 млн. евро). Роман Абрамович прави кариера през 90-те години на ХХ в., когато след бизнеса с играчки се ориентира към нефтената и газова индустрия. На 28 години, заедно с Борис Березовски, започва да гради собствен капитал и постепенно се превръща в един от най-успелите бизнесмени в Русия.

През 2003 г. Абрамович придобива Челси за 140 млн. паунда и се мести за постоянно пребиваване във Великобритания. Наблюдава внимателно всичко, което се случва в клуба и има последната дума за трансферите и назначаването на наставниците.