Топ 3 на най-посещаваните места във Франция

Общо 9 971 000 туристи са минали през изминалата година през френските катедрали, църкви и замъци, включени в листата на културно-историческите обекти под шапката на Центъра за националните паметници, съобщава френският „Паризиен“.

Броят им е по-малък в сравнение с 2018 г., когато туристите бяха 10.2 милиона, но все пак е учудващо голям, като се има предвид разрушената от пожар катедрала „Нотр-Дам“ и затвореният достъп до Триумфалната арка в продължение на дни заради демонстрациите на „жълтите жилетки“.

А ето и класацията, резултат на данните, събирани от Центъра за националните паметници.

  1. Триумфалната арка
Триумфалната арка.

Арката, издигната в чест на френския войник, сражавал се във войните на Първата френска република и на Наполеоновите войни (1789 – 1815), е посетена от 1.61 млн. души.

  1. Абатството „Мон Сен Мишел“ до устието на река Куенон в Северозападна Франция
Абатството „Мон Сен Мишел“.

Построената в чест на Архангел Михаил църква е посетена от 1.48 млн. души – с 6.12% повече в сравнение с предишната година.

 

  1. Готическият параклис „Сент Шапел“ на остров Ил дьо ла Сите в сърцето на Париж
Готическият параклис „Сент Шапел“.
Интериорът на параклиса.

След мащабната реставрация, продължила до 2016 г., през изминалата година шедьовърът, издигнат по нареждане на Луи IX, привлече 1.3 милиона посетители. Така възхитилите се на витражите му бяха с 8.72% повече в сравнение с 2018 г. Без съмнение за това увеличение повлия и пожарът в намиращата се наблизо катедрала „Нотр-Дам“.

От Центъра за националните паметници съобщават и кои туристически обекти могат да се похвалят с голям ръст в броя на посещенията през изминалата година.

Отличник е замъкът Талси (в Лоар е Шер). Той е увеличил посещаемостта си (с 115%). През изминалата година посетителите му са общо 28 570 души. Това се дължи на единия месец в годината, в който посещенията са били безплатни, и на сериозната рекламна кампания.

Замъкът Талси (в Лоар е Шер).
Интериорът на замъка.

Друг положителен пример е замъкът на Кадилак в Жиронд (скокът е с 3.77%), който увеличава гостите си благодарение на изложбата „Анри IV – един исторически крал“. Тя е организирана в сътрудничество с Версайския дворец.

Замъкът на Кадилак в Жиронд.
Интериорът на замъка.

Безспорно много добре са се представили и домакините от крепостните стени на Ег Морт в Камарг (с увеличение от 8.24%). Те могат да се поздравят с това увеличение заради изложбата на съвременния японски художник Коиши Курита.

Крепостните стени на Ег Морт в Камарг.