Топ 10 на най-скъпите градове за живот през 2020-а

Шестнадесетото годишно международно проучване за демографска жилищна достъпност разкри кои са най-скъпите градове за живеене в света през 2020 година.

 

При проучването е направено допитване до 309 жилищни пазари в Австралия, Канада, Хонконг, Ирландия, Нова Зеландия, Сингапур, Обединеното кралство и Съединените американски щати. За да се изготви класацията, внимателно се разглеждат данните от третото тримесечие на 2019-а и се използва подходът „средно множество“ – средната цена на къщата, разделена на средния доход на домакинството. Колкото повече точки има един град, толкова по-скъп е за живеене.

Ето кои са десетте най-скъпи градове за живеене през тази година:

 

1. Хонконг – със средно множество  20.8

Въпреки че средното множество е леко спаднало от миналата година, 20.9 през 2019-а, китайският град продължава да води класацията на най-скъпите градове за живеене.

2. Ванкувър, Канада – със средно множество  11.9

Най-скъпият град за живеене в Северна Америка и Западното полукълбо е канадският град Ванкувър. И при него, както Хонконг, се забелязва спад от миналата година – минус 0.7 пункта.

3. Сидни, Австралия – със средно множество  11.0

Не е много изненадващо, че най-големият австралийски град е и най-скъпият. Впрочем той е и най-скъпият в Южното полукълбо, въпреки че точките му за една година са намалели с 0.7.

4. Мелбърн, Австралия – със средно множество  9.5

През 2019 г. Мелбърн пак беше на четвърто място. Той е също така на второ място по население след Сидни. Но и при него се наблюдава понижение от 0.2 пункта.

5. Лос Анджелис, Калифорния – със средно множество  9.0

Любимият на мнозина американски град бележи голям напредък, след като се мести с цели две позиции напред. Миналата година е бил на седмо място, а спадът му е само с 0.2 пункта, също като Мелбърн.

6. Торонто, Канада – със средно множество 8.6

Въпреки че не е класиран в топ 10 през миналата година, най-населеният канадски град се нарежда на шесто място с 8.6 пункта. Това го прави не само вторият най-скъп град за живеене в Канада, но и третият най-скъп в Западното полукълбо.

7. Окланд, Нова Зеландия – със средно множество 8.6

Макар че с Торонто имат еднакъв резултат, най-големият град на Нова Зеландия все пак му отстъпва шеста позиция, земайки седма. Но все пак това е някакъв напредък, защото миналата година е бил на девета позиция с цели 9.0 пункта.

8. Сан Хосе, Калифорния – със средно множество 8.5

При Сан Хосе класацията всъщност пада с 2 места. През 2019 г. е бил на шеста позиция с 9.4 точки. И все пак той е вторият най-скъп град в САЩ, където човек може да живее.

9. Сан Франциско, Калифорния – със средно множество 8.4

Сан Франциско е сред най-скъпите градове в Съединените щати, но според данните – третият най-скъп в щата Калифорния. Но все пак това е някакво постижение за него, защото миналата година е бил на девета позиция с 8.8 точки.

10. Лондон, Обединеното кралство – със средно множество 8.2

Въпреки че се нарежда на десето място, според данните английската столица е най-скъпият град за живеене в Европа. Впрочем Лондон не фигурира в миналогодишната класация.