Top-10 на градовете, които си заслужава да посетите през 2020-а

Неотдавна туристическият пътеводител Lonely Planet публикува няколко класации – една от тях е за градовете, които си заслужава да посетите през следващата година. Ето кои са те:

 

1. Залцбург, Австрия

Залцбург не фигурира случайно в списъка – той е един от най-хубавите градове не само в Австрия, но и в Европа. Известен е с бароковата си архитектура, с наситената си история и спиращи дъха гледки . Познат е не само като врата към Алпите, но и като една от многото световни столици на музиката – великият композитор Волфганг Амадеус Моцарт е роден в Залцбург, където ежегодно се организират множество престижни музикални фестивали. В австрийския град са заснети и няколко култови филми като „Истинска измама“ от 2010-а с Том Круз и Камерън Диас и „Звукът на музиката“ от 1965-а с Джули Андрюс и Кристофър Плъмър.

2. Вашингтон, САЩ

Столицата на Съединените американски щати е разположена на северния бряг на река Потомак и граничи с щатите Вирджиния и Мериленд. В окръга са разположени над 174 чуждестранни посолства и много от националните исторически забележителности и музеи. Сред най-известните забележителности са Белият дом, Вашингтонският монумент и сградата на Конгреса на САЩ.  Градът е кръстен на първия американски президент – Джордж Вашингтон.

3. Кайро, Египет

Той се намира в непосредствена близост до пирамидите, големия Сфинкс в Гиза и една от древните столици на Египет – Мемфис. Мегаполисът е  сравнително нов град, особено ако се съпостави с някои от по-старите, например Александрия, създаден след арабските завоевания през VII век. Кайро е определян като глобален град , оказващ пряко и осезаемо влияние на световните дела чрез социално-икономически, културни или политически средства.

4. Голуей, Ирландия

Голуей е третият по-големина град в Ирландия след Дъблин и Корк. Сред неговите забележителности са испанската арка, голуейската катедрала, линческият замък и еглинтънският канал. В Голуей са разположени много музеи, провеждат се всякакви културни събития, а градът има излаз на Атлантическия океан. Впрочем Голуей е и важен център на ирландската култура и език, защото повечето от жителите му говорят ирландски в ежедневието си, за разлика от сънародниците си в Източна Ирландия.

5. Бон, Германия

Китният град е столица на бившата Западна Германия в периода 1949-1990 и е 18-ти по големина в обединена Германия, въпреки че е бил важен административен център. Бонската катедрала, паметникът на Бетовен, „Попелсдорфер але“ и „Мюнстерплац“  са сред първите забележителности, които човек трябва да види. Впрочем в града има паметник на Лудвиг ван Бетовен, защото именно там се е родил великият немски композитор и музикант. Туристите могат да се разходят и с лодка по прочутата река Рейн, за да видят Бон от друг ъгъл.

6. Ла Пас, Боливия

Боливският град е интересен по куп прични: пълното му име е Нуестра Сеньора Де Ла Пас и е разположен е на 3600 м надморска височина, което го прави най-високо разположеният главен град в света. Освен това е административната столица на Боливия, въпреки че конституционната е Сукре.  Ла Пас е основан от испанския конкистадор Алонсо де Мендоса на 20 октомври 1548 г. като място за почивка между Потоси и Куско. Освен с красивата си барокова архитектура и разнообразни културни програми, Нуестра Сеньора Де Ла Пас разполага и с много лифтове, които извършват всекидневни курсове от града до околните планини.

7. Кочин, Индия

Първата европейска колонизация в Индия започва именно от Кочин. Градът и прелижащата му местност стават част от португалската империя, което довежда и до културен подем – в него е построена първата европейска църква в Индия през 1503 година. След това градът се превръща в разменна монета за имперските интереси на Португалия, Нидерландия и Великобритания. Впрочем в Кочин се намират и няколко синагоги, построени от еврейските търговци и пътешественици. В днешно време градът е сред най-бързо развиващите се в Индия.

8. Ванкувър, Канада

Всяка година третият по-големина град в Канада привлича множество туристи и имигранти, които искат да се докоснат до богатата му културна история, бързо развиващата се икономика и уникалната природа. Градът е кръстен на британския изследовател Джордж Ванкувър, който изследва местността през 1792-а. Самото фамилно име „Ванкувър“ произхожда от нидерландското „Van Coevorden“, обозначаващ човек от град Куворден, Холандия. В града са заснети филмови сцени, случващи се в Ню Йорк, защото правенето на филми в американския мегаполис излиза доста по-солено.

9. Дубай, Обединени арабски емирства

В периода 1954г.  – 1971 г. градът е административен център на британския протекторат Договорен Оман. Допреди три десетилетия Дубай е малко рибарско селище, а след откриването на нефтените залежи бързо се превръща в един от най-големите икономически и културни центрове не само в Близкия изток, но и в света. Сред  най-известните забележителности на Дубай е и най-високата сграда в света – Бурдж Халифа.

10. Денвър, Колорадо, САЩ

Денвър е основан през 1858-а като миньорско поселище в пика на „златната треска“ и е столица на щата Колорадо. Градът е важен културен, икономически и спортен център. Забележителностите на Денвър включват Щатският капитолий на Колорадо, мемориалът Вуорхис, кметството и катедралната Базилика на непорочното зачатие. Градът е наричан още и Mile-High City, защото се издига над морското равнище, точно с една миля (1609 метра).