Том Круз в неочаквана роля – спасява културно наследство

Когато се снимат екшън филми с холивудски звезди, се предполагат две неща. Първо – след време мястото на снимките може да стане обект на сериозен туристически интерес и второ – докато траят снимките, намиращите се наоколо, трябва да се подсигурят със сериозни антифони – взривове ще има и много неща ще летят във въздуха. Обичайно живеещите наоколо нямат поводи за оплакване заради прецизната предварителна подготовка. Изключение прави най-вече проблемът с шума.

 

По-различна обаче се оказа ситуацията с планираните снимки на седмата част от хитовата поредица „Мисията невъзможна“. За една от сцените край живописното полско село Пилховице, намиращо се в южната част на страната, от Paramount Pictures обмисляха да взривят 111-годишен железопътен мост. При взрива трябваше да бъде елиминиран тайният агент Итън Хънт (в ролята Том Круз). Това бе потвърдено от Фондацията за закрила на индустриалните паметници в Долна Силезия,която от своя страна научила за предстоящия взрив от полското Министерство на културата.

Кристофър Маккуори заедно с Том Круз.

Преди няколко месеца Кристофър Маккуори – режисьорът на филмовия проект с работното заглавие Libra бил видян около моста да разговаря с представители на полската армия. Най-вероятно уговаряли извършването на взривяването.

Това обаче обезпокоило живеещите в Пилховице и те веднага изпратили протестно писмо до Министерството на културата. Оттам им отговорили, че дългият 151 метра мост не е вписан в регистъра с паметници на културата, а освен това от 2016 г. не се използва.

В полския вестник „Газета Виборча“ упълномощен да говори от името на Paramount Pictures обяснил, че след снимките от компанията имат намерение да изградят нов мост на мястото на стария. Това щяло да бъде само от полза за живеещите в Пилховице, защото сегашният бил в много лошо състояние и според експертни оценки не би могъл да бъде ремонтиран.

Полският министър на културата – Павел Левандовски.

Местните обаче не мислят така – те успяват да организират фондацията „Мемориал“ да подаде заявление до Министерството на културата, с което тя настоява мостът да бъде включен в регистъра с паметници на културата от национално значение. Реакцията не закъсня – наскоро председателят на фондацията Мачей Модрей обяви, че до няколко дни мостът ще бъде вписан в списъка. Така, без  изобщо да си дава сметка, Том Круз се превърна в основен мотиватор списъкът с културното наследство на Полша да се увеличи с още един обект.