Том и Джери празнуват 80-годишен рожден ден

Играта на котка и мишка може да се опише със сцена от Том и Джери – залага котката капан със сиренце, но мишката разкрива пъкления й план и след като умело измъква закуската, напълва търбухчето и с пълен корем се втурва към свободата.

 

Досещате се какво следва – котката едва отървава кожата, но не се отказва от реванш.

 

Това е историята, създадена в отдела за анимация на MGM, където работят Бил Хана и Джо Барбера. Те години наред се опитват да постигнат успеха на други студия, „произвели“  хитови герои като прасето Порки и Мики Маус.

По онова време нямат и 30 години. След дълги умувания Джо Барбера предлага на колегата си да разработят простичка концепция за анимационен филм – с конфликт и преследване, каквито са правени преди тях безброй пъти, но този път да заложат на други герои – котка и мишка.  Дебютът им е през 1940 г. и е толкова успешен, че са номинирани за „Оскар“ в категорията – късометражен анимационен филм, но се разминават с наградата.

Малко по-късно обаче пристига писмо от влиятелен индустриалец от Тексас, който им пише, че би искал да види още рисувани истории „с тези прекрасни котка и  мишка“

Всъщност, преди да станат Том и Джери, котката и мишката се казват – Джаспър и Джинкс.

Те, естествено, не говорят, защото Джо Барбера и Бил Хана са израснали с немите филми на Чарли Чаплин и никога не са имали съмнения, че една история може да бъде смешна и без диалог. Музиката е на Скот Брадли и допринася за съспенса, а запазената марка на Том – човешкият писък – е дело на самия Бил Хана.

Анимацията е скъпо изкуство – още през 40-е години на всеки две седмици за създаването на Том и Джери трябвало да се отделят по 50 000 долара, но инвестицията си струвала – анимацията печели седем награди „Оскар“.

Днес „ Том и Джери“ са смятани безспорно за най-познатите и харесвани анимационни герои и според изследователи, въпреки че са рисувани през 40-е години, едва ли ще познаете, че са създадени толкова отдавна.

Но през средата на 50-е години ситуацията се променя – когато продуцентът Фред Куимби се пенсионира, Хана и Барбера се оказват на улицата – просто новите им шефове решават, че телевизията набира все по-голяма популярност и те нямат нужда от нови филми с Том и Джери и могат да печелят от „претопляне“ на старите. Заради това и отделът на Хана и Барбера е закрит.

Само няколко години по-късно от MGM решават, че ще съживят Том и Джери, но без създателите им. През 1961 г. от компанията откриват студио в Прага, за да спестят разходи. Роденият в Чикаго аниматор Джийн Дич е натоварен със задачата да ръководи произвеждането на римейка, но той трябва да се справя с две предизвикателства – строг бюджет и екип, който не е виждал оригинала – зад Желязната завеса чешките аниматори никога не са виждали оригинала.  Но бързо наваксват пропуснатото и в студиото им тайно се рисуват и други филми, включително „Попай морякът“. Чешките им имена, които се изписват в края на сериите, са се „обзавели“ с американско звучене, за да не може зрителите в САЩ по никакъв начин да асоциират анимацията с комунизма.

След Дийн Дич идва Чък Джоунс, който е известен с работата си върху Looney Tunes на Warner Brothers. По негово време веждите на Том стават по-плътни, а котешката му физиономия – по-изкривена.

В същото време Хана и Барбера продължават да работят заедно и успяват да започнат сътрудничество с телевизията. Адаптират анимацията си и правят хем по-дълги епизоди, хем с по-малко разходи – пестят и време, и пари.

Но в началото на 60-е години Хана и Барбера жънат успехи с герои като Хъкълбери Хрътката и Мечока  Йоги. Следващите им хитови продукции са „Семейство Флинстоун“ и „Скуби-Ду“. Чак през 70-е години се завръщат към Том и Джери. Опитват се да ги направят приятели, защото помнят от преди, че са получавали много критики за твърде многото насилие в епизодите. Но миролюбивите Том и Джери нямат успеха на първообразите.

Може би защото тайната на успеха на Том и Джери е в самоидентификацията – в живота ни винаги има някой, който ни тормози и потиска – може да е началникът,  хазяинът, политиците – няма значение.  Ние просто се опитваме да живеем живота си, но все се намира някой, който иска само едно – да ни пречи.

Днес  Том и Джери се гледат по целия свят – от Япония до Пакистан, герои са на нова игра за мобилен телефон с над 100 милиона потребители в Китай.

През 2016 г. висш египетски политик се опита да обвини „Том и Джери“ за ръста на насилие в Близкия изток, а Али Хаменеи – върховният водач на Иран – поне на два пъти в свои публични изяви е сравнявал отношенията на страната си със Съединените щати със случващото се между популярните анимационни геори.

През 2015 г. анкета на Би Би Си, показа, че дори сред възрастните британци Том и Джери са най-популярните анимационни герои.

А Warner Brothers, които държат правата върху „Том и Джери“, наскоро обявиха, че планират точно преди Коледа да пуснат нов игрален филм, посветен на любимата котка и мишка. За проекта не се знае много – само имената на двама актьори, вече подписани договори, Клоуи Морец и Кен Джон.