Честит рожден ден на Мат Деймън!

Днес, на 8 октомври, звездата от „Добрият Уил Хънтингтън“, „Талантливият господин Рипли“ и трилогията за агента Джейсън Борн, навършва 49 години.

 

Той има безупречна репутация в Холивуд. Името на Мат Деймън не е замесено в нито един скандал, а всичко, с което се захване, става безупречно. Трилърите са си трилъри, екшъните – екшъни. След прочутата трилогия за агента Джейсън Борн, актьорът се снима в семейната лента „Купихме си зоопарк“, за да е интересно на подрастващите му дъщери да гледат татко си на екрана.

Но обикновения вид на този мъж лъже. Колко холивудски звезди на 16 години са похарчили всичките си спестявания (200 долара), за да напуснат щата Масачузетс против волята на родителите си и да отидат в Ню Йорк, за да се пробват във всички възможни кастинги? А „Оскар“ –ът, който двамата с Бен Афлек получиха за „Добрият Уил Хънтингтън“? Да не говорим, че представяйки убийствения си сценарий момчетата поискаха главните роли в бъдещия филм. С това и започна истинската кариера на Деймън, който упорито продължава да гради. И макар че в ръзтърсвания от непрекъснати скандали, клюки и интриги Холивуд, Мат минава за скучна звезда, това изобщо не интересува.

 

„Имам договорка с папараците: аз не правя нищо интересно, а те спират да ме преследват“.

„Мики Рурк ми даде най-добрия съвет: „В Холивуд не бива да плюеш срещу вятъра. Бъди учтив и не закъснявай. Докато разбера това, едва не се провалих“. Така че когато след тежък снимачен ден ми предлагат да дам пет интервюта, казвам: „Заповядайте“.

„На сценариите, които получавам, по правило вече има пръстови отпечатъци на Брад Пит и Леонардо Ди Каприо“.

 „По-добре е да бъдеш самият себе си, вместо да се опитваш да си жалка версия на това, което другите искат да видят“.

„Благодарение на снимките съм обиколил света. Затова когато реша да си взема отпуск ще го прекарам на място, където рядко се случва да бъда – на дивана си в Ню Йорк“.

„Добрата роля се пада веднъж на девет години, аз най-добре знам това“.

Когато навърших 40 някой ми каза: честито, приготви се двете най-хубави десетилетия в живота си“.

„Киното е несправедливо. Между 35 и 55 години мъжете получават най-добрите си роли, а жените на тази възраст просто бавно изчезват от екрана“.

„Ако искаме да даваме „Оскар“-и на наистина добри филми, трябва да въведем 10-годишни прекъсвания между церемониите“.

„Отказах се от много филми, които след това получиха „Оскар“-и, но не съжалявам. Има и много магистрали, по които не поех, предпочитайки други пътища“.

„Бонд е система, чиито корени водят към ценности формирани от управляващите елити още през 60-те години на ХХ век. Той е империалист и женомразец, който се смее над труповете на враговете си. Борн е пълната му противоположност. Той мрази държавата, параноик е, и непрекъснато бяга, но обича една единствена жена и се презира за това, че понякога му се налага да убива“.

„Стига вече с този Борн. Следващото може да е мюзикъл? Или порно? Борн се нуждае от жанрово разнообразие“.

„Винаги съм искал да изиграя герой, който губи битки една след друга“.

„Ако бях режсьор, първото, което бих снимал е порно с истински човешки характери“.

 „Всички режисьори, с които съм работил, винаги и от всички филма са изрязвали сцените, в които танцувам. Представям си какво ще се случи, ако този архив попадне в нечии ръце“.

„Всеки ден на снимките на „Братя Грим“ ми се налагаше да слагам перука, тогава за пръв път обръснах главата си. Не мога да си представя по-освобождаваща процедура, дори защото не се налага да сушиш косата си след душ“.

„Обичам трилогиите. Ако сте се снимали в хубава трилогия, никога не се опитвайте да се снимате в четвърти филм“.

„Аз, разбира се, не съм грозното патенце, но мога само да дишам прахта на Робърт Редфорд“.

„Не знам защо хората ме обичат и не съм сигурен, че искам да знам“.

„Ако най-накрая успея да отгледам прилични мустаци, веднага ще отида да се снимам в порно“.

„Дори не мога да се представя какво са пушили онези пичове, които ме обявиха за най-сексапилния мъж на планетата (през 2007 г. американското списание People присъди на Деймън такава титла. – Esquire). Никой никога не ми е казвал, че е луд по мен“.

„По-добре е да бъдеш хубава измислица, отколкото истински никой“.

„За да бъдеш добър човек, не е нужно да полагаш прекалено големи усилия“.

„Няма по-забележима лъжа от лъжливата усмивка“.

„Плашат ме хора, които казва неща от рода на: „По това как нахлузваш обувките си, мога да кажа що за човек си“.

„За ролята си в „Талантливият господин Рипли“ се научих да пея и да свиря на пиано. Никога след това не съм изпълнявал тези песни“

„Не съм Брат Пит нито Джордж Клуни. Когато тези момчета влязат в стаята, всичко се променя“.

„Господи, благодаря ти за молитвите ми, които не си чул“.