Честит рожден ден на Леонардо Ди Каприо!

Световната слава за Леонардо Ди Каприо идва с филма „Титаник“, където 22-годишният актьор изиграва младия художник Джак Доусън. В продължение на 12 години лентата бе на първо място в рейтинга на най-касовите филми, спечелвайки 2 млрд долара (при първоначални разходи от 200 млн. долара). Ди Каприо бе великолепен в ролята на Доусън. И досега сцената, където главните герои стоят с разперени ръце на носа на „Титаник“ се повтаря от влюбени двойки в цял свят.

Малцина, обаче, знаят, че Лео трябвало дълго да бъде убеждаван да се снима във филма. Неговият приятел и колега Пол Рад си спомня: „Беше изплашен от мащаба на проекта, изплашен от името на големия режисьор. След като прочете сценария Лео по цял ден мрънкаше: „Наистина не знам какво да правя“. Тогава му казах: Лео! Какво му мислиш? Това е звездния ти шанс!“ След това той се обади на Джеймс Камерън и му каза: „Съгласен съм!“.

Актьорът е известен екоактивист. Вече над 20 години дарява пари за защита на животните. През 2010-а Лео даде 1 млн. долара на фонда за спасяване на дивата природа. През 2013-а направи пожертвувание от 3 млн. за увеличаване на популацията на тигрите в Непал. През 2017-а фондът му преведе за защита на околната среда 20 млн. долара. А през лятото на 2019-а стана известно рекордното му дарение от сто милиона.

„Опитвам се да се отнасям грижливо към света около мен. Имам слънчеви панели на покрива. Имам хибридна кола – Toyota Prius, която отделя със 75 процента по-малко въглероден диоксид от обикновената кола. Купих същите коли за майка си, баща ми и новата му съпруга. Но знам, че това не е достатъчно. Например нямам компостна яма “, казва Ди Каприо.

В сметката на актьора са десетки връзки с най-знойните красавици на Холивуд. Но Ди Каприо винаги е бил честен с тях – веднага ги предупреждаваше, че обича ергенския живот.

„Признавам, че бих искал да стана баща, но колкото до брака, ще бъда честен – не съм сигурен, че някога ще се обвържа с такива окови“.

 

Ето някои от по-известните крилати фрази на актьора, който днес навършва 45 години:

За да спрете да се оплаквате от живота, трябва поне веднъж да посетите Африка.

Ако нямаш цел в живота, ще се наложи да работиш за някой, който я има.

Знаеш ли какво научих, когато играех Гетсби? Той имаше страхотния дар да се надява. Струва ми се, че всички имаме нужда от това – от надежда. Вероятно Гетсби  не се вписваше съвсем в реалността, но мнозина от нас, включително и аз, не се вписват в нея.

Вярвам, че още можем да спасим планетата и всички нейни обитатели.

Струва ми се, че основният проблем на Америка е, че се опитва да установи свой ред в държави, за които не знае абсолютно нищо.

Нямам политически стремежи и хората, които ги имат, ме плашат до смърт.

Важно е да запомните, че всеки път когато купувате нещо, вие стопроцентово подкрепяте политиката на компанията, която е произвела това нещо.

Повече от всичко на света искам да стана безотговорен глупак, каквито са много мои приятели. Но когато се замисля за последиците от това поведение, разбирам, че трудно мога да си го позволя.

Прекарах доста време в Африка и видях с какви проблеми се сблъскват хората там. След като се върнах у дома, разбрах, че вече не искам да чуя  за нито един проблем, който притеснява хората от моя кръг.

Радостта от славата преминава твърде бързо и разбираш, че главната награда не е в това, че изведнъж всеки на улицата те разпознава, а в това, че филмите ти ще останат и след смъртта ти.

Не мисля, че трябва да мразим папараците. Това, разбира се, е нахлуване в личния живот. Но ако наистина ми е писнало от нещо в холивудските звезди, то е че могат да говорят с часове как мразят папараците, но винаги са щастливи, когато се озоват  на фотографии в жълтите списания.

Грижата за околната среда не винаги се свежда до това да изключвате светлината в стаите, където няма никой. Но можете да започнете с това.

Хората, които ме обкръжаваха в детството, често не бяха от най-приятните, но пък това беше своеобразна „закалка“. 

За съжаление, в този свят няма инструкции като „Стани известен!“ или „Какво да правя, за да оцелея?“ Трябваше да поема всичко на плещите си и да направя собствените си грешки.

Разбирам, че не променям хода на историята. Снимам се във филми – това е всичко. Всички актьори са клоуни, които наемат и им плащат за това. Ние не променяме историята, и аз си давам сметка за това.

Не обичам училището: там те принуждават да се съсредоточаваш върху това, което не искаш да знаеш.

Не съм способен да изпитам екстаз, само защото съм известен. Но славата те кара да се замисляш повече над това, което правиш.

Любов от пръв поглед? Със сигурност вярвам в нея! Кой не харесва идеята, че утрешния ден  ще започне с фатален поглед?