Чарът на непознатите италиански острови

Италия е държава, богата на острови, освен световноизвестните Сардиния и Сицилия.  Острови, чиито дива природа, тюркоазено синя вода, девствени плажове, китни градчета и целогодишно хубаво време ще омагьосат всекиго.

 

Предлагаме ви да се потопите в нестихващата лятна магия на най-очарователните сред тях.

 

Понца

Остров Понца се намира в Тиренско море, между Рим и Неапол, и впечатлява с чистата си морска вода, безупречните си рифове и плажовете от бял пясък. Характерни за него са цветните къщички, разположени амфитеатрално около малкото рибарско пристанище, кокетните малки кафенета, плодово-зеленчуковите и занаятчийски пазари и заливите – кой от кой по-красив.

Пантелерия

Разположен е на 70 км източно от Тунис и на около 100 км от Сицилия. Безбройните езера, девствените плажове, вулканичните абаносови рифове, малките селца с дамуси – традиционните къщи за района, му печелят прозвището „черната перла на Средиземноморието“. Пантелерия  е позната с няколко имена през вековете: Хиранин при финикийците, картагенците я наричали Косира, а сегашното ѝ име произлиза от арабски и означава „дъщеря на ветровете“. Добива популярност и с филма на Лука Гуаданино „A Bigger Splash“. Говори се, че на това място е живяла океанидата Калипсо.

Иския

Любимият остров на неаполитанците и на американската актриса Елизабет Тейлър ще ви грабне с термалните си паркове, малките селца като Сант‘Анджело, които сякаш са „кацнали“ върху скалите, средновековния замък Кастело Аргонезе, богатите трапези с местни ястия и полупрозрачните морски води.

Филикуди

Островът, населен с едва триста жители, е сред най-малко посещаваните в Италия. Въпреки тези тъжни данни, мястото има богата регионална кухня, райски заливи и силни транспортни връзки със Сицилия, която се намира на 50 километра. Италианското му име е изкривен вариант на гръцкото Финикуза, което означава „остров на финикийците“. Вулканичният Филикуди е подходящ за почивка и детоксикация.

Прочида

Изглежда нищо не се е променило след 50-те години на ХХ в. в Прочида, малък очарователен остров край Неапол. Когато пристигнат в малкото пристанище, туристите се удивляват на сградите с пастелни фасади и на почти непроменената от години атмосфера, сякаш всичко е замръзнало във времето. Островът е дълъг само 4 километра, а името му също е с гръцки произход  и се превежда като„излято е“.