Чък Фийни – вдъхновението на Бил Гейтс

Филантропи като Бил Гейтс сочат, че са взели пример от Чарлс Франсис Фийни, известен още като Чък Фийни, който много преди тях създава благотворителна фондация. Разказваме ви за нея, защото през 2020 г. се очаква тя да спре да функционира. Това не бива да ни натъжава, защото е изпълнила предназначението си и основателят й има пълното основание да се смята за един от най-щастливите хора на света. Но какво знаем за него?

 

1.  Кратка биография

Чък Фийни произхожда от скромно ирландско семейство, емигрирало в Съединените щати по време на Голямата депресия. Заради недоброто финансово състояние на семейството Фийни работи от 10-годишен. По време на войната със Северна Корея Чък е свързочник във Военновъздушните сили на Съединените щати, като служи в Япония в продължение на четири години. Благодарение на това си участие в армията той има право да постъпи в колеж и е първият член от семейството, който завършва образование. Следва обучението му в университета „Корнел“, който е известен с това, че създава предприемачи. Още като студент Фийни продава сандвичи на колегите си. През 1956 г. младият мъж отива да живее първо във Франция, после в Испания. Създава верига от безмитни магазини, като заедно с двама състуденти от „Корнел“ първо продава алкохол на корабите на военноморския флот на Съединените щати, а после започва да продава коли и парфюми. Постепенно концепцията му за безмитното пазаруване се налага успешно по целия свят и благодарение на нея Чък Фийни забогатява и започва да води охолен живот – с много партита с отбрани хора на яхти.

 

2. Обратът

Към 1980 г. обаче Чък забелязва недобрия ефект, който парите имат върху семейството му и започва да се притеснява, че децата му няма да научат колко възнаграждаващи са усилията от добре свършената работа. Дори и екскурзиите из екзотични места по света имат негативен ефект – Чък далеч не се чувства добре, когато вижда в каква мизерия тънат хиляди хора в по-бедните страни.

В резултат на сблъсъка с другата реалност Чък Фийни решава, че не просто ще отделя десет процента от припечеленото, така, както е записано в Библията, (между другото Фийни произлиза от католическо семейство) а ще се опита да вложи цялото си богатство в различни полезни проекти – като например за изграждане на болници, клиники, старчески домове, университетски и изследователски центрове и училища в Ирландия, Виетнам, Южна Африка, Великобритания, Тайланд, Куба, Австралия.

За целта Чък Фийни влага всичките си акции и един милиард долара във фондация, която създава, и нарича „Атлантик“ .

„Сигурен ли си, че искаш наистина да се откажеш от богатството си?“ пита го дългогодишният му приятел и адвокат Харви Дейл през 1984 г., когато основава фондацията.

„Да, не виждам причина да не го направя. Предоволен съм и от грилованото сирене и от сандвича с резанчета домати. За какво ми е скъп часовник, ако и този за 15 долара ми показва точния час?“ – пита Фийни.

Но животът му все пак се променя – той започва да лети само в икономична класа. Продава луксозните си имоти и апартаменти в Сан Франциско и заедно със съпругата си Хелга се преместват в скромен апартамент, в който живеят под наем. Няма собствен автомобил, пътува с метро или такси.

 

3. Джеймс Бонд в сферата на филантропията

Кристофър Оксли – изпълнителният директор на фондацията „Атлантик“ и Чък Фийни.

Любопитна подробност е, че повече от 20 години дори и бизнес партньорите на Чък Фийни не знаят, че той не е собственик на компанията за безмитните магазини. Едва при бизнес спор става ясно, че Чък вече не притежава милиарди и че всичко, което е имал, е вложил в благотворителност. Заради дълбоко пазената тайна списание „Форбс“ нарича Чък Фийни „Джеймс Бонд във филантропията“.

За изненада на мнозина той, който е построил хиляди болници, университетски и изследователски центрове и училища, не е пожелал нито една от тези институции да носи името му. „Това е начин да се привлекат повече дарители – някой може да дари голяма сума пари и да поиска публично да свърже името си с дарението“ – казва Брус Трахтенберг, работещ на отговорен пост в „Атлантик“.

В интерес на истината Фийни успява да увеличи богатството си, тъй като прави определени инвестиции във Facebook, Priceline, E-Trade и Legent и така може да продължи с щедрите си дарения, които набъбват до близо 8 млрд. долара.

Благотворителните му проекти му носят огромно удовлетворение или както казва той: „Колкото повече давам, толкова повече изпитвам удоволствие от живота. Виждам, че усилията ми подобряват и живота на други хора.“

 

4. Важни принципи в дейността на благотворителните фондации

През 2011 г., когато Чък Фийни навърши 80 години, бе направена графика какви са вложените средства през 2009 г. и 2010 година. Тогава бе обявено, че през 2012 г. представителството на фондацията в Австралия затваря врати.

Фийни обича да повтаря, че е по-добре да се учиш от чуждите грешки. Така пестиш време и осмисляш страданието на някой, родил се преди теб.

За това и популяризира принципите на благотворителната си организация, от които не всички са плод на вдъхновяващи успехи. Основният принцип, който следва Фийни: „Бъди дарител, докато си жив!“ А десетте постулата, които могат да бъдат препоръчани на всеки, който реши да основе благотворителна фондация, и които следва „Атлантик“, гласят:

  1. Добре си разчетете времето за постигане на крайната цел много преди крайния срок и подробно опишете отделните етапи до реализирането на идеята.

2. Когато още в самото начало обявите, че проектът ви ще приключи на конкретна дата, няма да оставите екипът, работещ по него, да изпита чувството на разочарование.

3. Бордът на всяка фондация и нейният дарител трябва да постигнат единодушие, изразяващо се в споразумение върху приоритетите, принципите и предпочитания стил на работа на организацията.

4. Ако дарителят желае да остане анонимен, това е негов личен избор. Той има право на него, но трябва да е наясно, че всяко пазене на тайна създава съмнения и предизвиква подозрения от типа „Какво се случва зад завесата?“

5. Фактът, че благотворителната организация има определен срок на съществуване оправдава приоритетите й – тя се намесва спешно и фокусирано, за да реши конкретни проблеми.

6. Започнете от нещо малко и ако то има смисъл, продължете с него – така няма да съжалявате, че сте заложили много средства в голям проект, а от него нищо не се е получило.

7. Не се увличайте да увеличавате екипа, работещ в организацията ви.

8. Бъдете готови да промените курса си на действие в зависимост от обстоятелствата. Този принцип е въведен, след като се оказва, че някои от проектите на „Атлантик“ обещават да имат по-дълъг живот от 2020 година. Поради това те са своевременно променени и капацитетът им е пренасочен в други проекти.

9. Винаги когато работите със силни лидери, мислете за евентуалните хора, които ще заемат техните места или ще ги заместят в случай на нужда. Този принцип е продиктуван от горчив опит – страхотни идеи в „Атлантик“ умират недовършени, след като лидерите на мнение, които са ги предложили, напускат фондацията.

10. Още в самото начало си поставете като приоритетна задача да се учите и усъвършенствате – не го правете впоследствие.

 

И в този ред на мисли дори и да имате вече действаща и успешна благотворителна организация, почерпете опит и от Чък Фийни.