Тайната страст на Род Стюарт

Без съмнение Род Стюарт е сред най-известните рок музиканти в света. Неотдавна той най-после разкри плодовете на друга голяма страст от живота си – изграждането на миниатюрни градове и железници.

Оказа се, че през последните 23 години, между записите на албуми и турнетата, сър Род е работил старателно върху мащабен и много подробен макет на американски град.
Изпълнителят сподели това в интервю за списание Railway Modeller. И по-късно, когато чу, че водещият на популярната радиопрограма на BBC Джеръми Вайн се съмнява, че Стюарт е построил сам този град, той се обади в ефир и лично потвърди това: „Нека просто кажем, че 90% съм построил сам –  единственото нещо, с което не се справях добре и все още не мога да направя, е електрическата част, така че друг човек я правеше.“

През всичките 23 години, посветени на изграждането и оформлението на макета, Род Стюарт е издал 13 студийни албума и е реализирал 19 концертни турнета. В основата на замисъла на неговия град са Чикаго и Ню Йорк от средата на 40-те години на ХХ век.

„Много хора се смеят на хобито ми, смятайки го за глупаво, но ви уверявам, че това е прекрасно хоби“, каза певецът. Род Стюарт разказа за списание Railway Modeller как е работил върху небостъргачите и останалите обекти по време на турнетата. Той взимал със себе си необходимите материали и дори резервирал допълнителна стая в хотела за тях, за да може да продължи изграждането.
„Обяснявахме предварително ситуацията и обикновено откликваха положително. Служителите изнасяха леглата от някоя стая и поставяха вентилатори, за да подобрят циркулацията на въздуха“, казва музикантът.

Според Стюарт силата му е в сградите и пейзажите, а не в релсите и локомотивите. „Намирам красота в неща, които другите смятат за грозни  – сурови небостъргачи, разрушени складове, различни конструкции в много износено състояние.“

Снимките на различни градски пейзажи, създадени от рокаджията, показват десетки грижливо възпроизведени сгради, както и мостове, кораби, растителност и улици, пълни със стари автомобили и таксита.

„Когато се заема с нещо толкова креативно, давам всичко от себе си на 110 процента, – твърди Стюарт. – Започна ли нещо, просто трябва да го довърша. Щастлив съм, че имам възможност да го направя. Ако в началото знаех колко време ще ми отнеме тази работа, вероятно щях да кажа: „Не, не!“.

Описвайки нивото на детайлите, което е искал да постигне, Стюарт каза, че дори мръсотията по тротоарите трябва да е с правилния цвят. „Започвам със сиво, а след това добавям цвета на цимента, така че всяко паве да е със собствен нюанс, – обяснява той. – В пукнатините слагам малко черен тебешир. След това добавям малко боклук в канавките, а тук-таме и ръжда.“

През септември Род Стюарт заяви, че през последните две години се е лекувал от рак на простатата и е успял да победи болестта.
Така или иначе музикалната му кариера продължава – в края на 2019-а излиза албума му You’re in My Heart, записан с Кралския симфоничен оркестър, а в неотдавнашно иннтервю за списание Rolling Stone музикантът обяви, че вече планира следващ албум във фолклорен стил.