Тайната как да бъдеш очарователен

Професорът по психология Джак Шафе споделя своето златно правило за предразполагане на хората: „Накарайте събеседника да се хареса сам на себе си“. Изданието Lifehack разкрива изпитаните техники на професора за постигането на тази цел:

 

 

Допуснете грешка

Всеки греши и когато разкрием своето човешко несъвършенство, предразполагаме хората да ни помагат – така човекът срещу нас се чувства по-уверен и започва да общува по-свободно с нас.

Направете комплимент от трето лице

Директните комплименти много често се приемат като неискрени и манипулативни. Как да направим комплимент от трето лице? Например, ако искаме да помолим нещо счетоводителката, можем да се обърнем към нея със следната фраза: „Говорих с мениджъра на човешките ресурси и той каза, че според него Вие сте един от най-добрите служители в нашата фирма! Затова…„.

Съчувствайте на другите

Не е лесно да пречупим егото си и да мислим повече за другите, а не за себе си. Дейл Карнеги казва: „Само за месец ще създадете много повече приятелства, ако проявите искрен интерес към хората около вас, отколкото за две години, ако постоянно се опитвате да ги заинтригувате със себе си“. Всички обичаме да знаем, че ни изслушват и споделят емоциите ни, затова емпатията е трик бързо и ефективно да спечелим симпатиите на околните.

Накарайте събеседника си сам да се похвали

Умението да направим така, че човек сам да се похвали е висш пилотаж, но с повече практика може да се овладее. Да убедим събеседника си да признае пред нас своя успех е добро начало за приятни бъдещи взаимоотношения.

Помолете за услуга

Ако искаме да се харесате на някого, то е по-добре не да му помагаме, а да потърсим помощ. Или както казва Бенджамин Франклин: „Този, който веднъж ви е направил добро, е по-вероятно да ви помогне отново, отколкото този, на който вие самите сте помогнали“.