Тайланд: живот без запетайки

Движението по улиците на провинциалните градчета в Тайланд изглежда хаотично и неподчиняващо се на никакви правила. Но животът на тайландците е строго регламентиран от многобройни традиции, навици и поверия.

 

Местните се поздравяват един друг с различни жестове „уай” (съединяване на дланите и ръце). С ръце до челото и палци в горната част на носа се приветстват високопоставени чиновници или членове на кралската фамилия. По-младите поздравяват възрастните хора с ръце на нивото на очите и палци на носа, а когато ръцете на нивото на врата и палците на гърдите – така приветстват децата.

В Тайлайнд пишат без точки и запетайки, и без разстояние между думите. Интервалите се използват при сложно изброяване, преди цифрите и след тях, между името и фамилията и след кръгли скоби.

Тайландците живеят в бъдещето. Техният будистки календар изпреварва Григореанския с 543 години. Което означава, че през 2020-а тайландците посрещат 2563-ета. Летоброенето започва от годината, когато Гаутама Буда се отправя в нирваната.

Не знаят имената на съседите и приятелите, защото освен официалното, всички от раждането си имат и „домашни” имена. Така че тайландецът може никога да не разбере, че истинското име на съседа му е Мангкорн (дракон), а не Уан ( дебелия), както всички го наричат.

В понеделник предпочитат да носят дрехи в жълти тонове, защото това е цветът на кралското семейство. Сегашният монарх на Тайланд е роден именно в понеделник, а всеки тайландец боготвори своя крал.

Пълното название на столицата Банкок е най-дългото име на град в света и звучи така: „Град на ангелите, велик град, град – вечно съкровище, непристъпен град на бог Индра, величествена столица на света, надарена с девет скъпоценни камъни, щастлив град, пълен с изобилие, грандиозен кралски дворец, напомнящ божествена обител, където царува превъплътения бог, град, подарен от Индра и построен от Вишнукарн”.

Нова година се отбелязва в Тайланд три пъти: според европейския календар (на1 януари), според китайската традиция ( датата на празнуването зависи от лунния календар) и според тайландския календар (на 14 април).

Докосването по главата, включително на деца, се смята за неуважение. Тайландците считат, че именно в главата се намира духът или душата, която не бива да бъде докосвана.

Слонът се счита за свещено животно в Тайланд, а всички бели слонове са собственост на краля. Всеки слон в страната има медицинска застраховка и пенсия в размер на 15 хил. бата.

В Тайланд всички проводници са закрепени над земята и при смяна старите не се изрязва. Затова е много трудно да се открие повреден проводник. Те продължават да висят, „украсявайки” улиците и създавайки своеобразен колорит. По тях често се придвижват котки, мишки, а понякога и хора.

На островите в Тайланд (с изключение на Пукет) не се разрешава да се строят сгради по-високи от палмите.

Името на кралството на тайландски език звучи като „Пратхет Тхай”, което означава „земя на свободните”. И това си е така – Тайланд е единствената държава в Югоизточна Азия, която никога не е била колония.