Сюрреализъм и доброта в духа на Луис Бунюел и Ерих Кестнер – съботно-неделните предложения

Тази събота – 22 февруари, когато световната филмова общност отбелязва 120-ата годишнина от рождението на испанския кинорежисьор – сюрреалист Луис Бунюел, имате повод да си припомните филмовите класики „Андалуското куче“, „Дневна красавица“, „Ангелът унищожител“, „Виридиана“, Златният век“, „Дневникът на една камериерка“.

 

Може и да си повишите настроението с няколко негови незабравими цитати: „Възрастта е нещо, което абсолютно няма значение, стига да не сте сирене

„Все по-честото пропускане на аперитива е едно от най-потискащите явления в наше време

Ако се интересувате дали някога съм имал лошия късмет да пропусна коктейла си за деня, ще трябва да ви призная, че дълбоко се съмнявам – все пак някои неща се планират предварително

В духа на тези цитати са и съботно-неделните ни предложения. Бунюел вероятно би бил доволен – в тях има аперитиви – греяна ракия, а вместо сирене – сланина и зелева чорба. Има и много сюрреалистични преживявания, но най-важното – предварително планиране и възможност да избирате между три съботни преживявания.

 

X Международен карнавален фестивал „Фършанги“ – поглед към културата на банатските българи в Бърдарски геран и Асеново

 

Банатските българи са български преселници, заселили се на няколко вълни в историческата област Банат след неуспеха на Чипровското въстание от 1688 година. Област Банат е разположена в Югозападна Румъния, в североизточната част на Сърбия, а малка част се намира в Южна Унгария. В периода на преселванията тя е била част от Хабсбургската монархия. След освобождението на България през 1878 г. те се завръщат и основават пет села– Драгомирово, Гостиля, Брегаре, Асеново и Бърдарски геран, като във всички тях се изповядва католицизъм.

Тази събота в Бърдарски геран и в Асеново празнуват „Фършанги“. Това е карнавалният ден, предшестващ Великденските пости. С карнавала се извършва символично очистване и се започва очакването на Великден. Всеки се маскира, както иска, но най-често жените се обличат като мъже, а мъжете – като жени. Има дяволчета и феи, много мечки, както и всякакви приказни герои. В Асеново карнавалът е наречен „Цурки“, тъй като по традиция „цурки“ викали на мъжете, маскирани в женски дрехи, които обикаляли по къщите да плашат децата, бабите криели месото, тъй като започвали постите, а на малчуганите казвали: „Айде цурките взеха кълбасите и месото, няма да се яде блажно до Великден“.

На „Фършанги“ гостите в Бърдарски геран ще имат възможност да опитат традиционните банатски специалитети – кълбъсъ, пушена сланина, рибици, джумерки. Ще могат да опитат и чорбата – листа, която представлява пилешка супа с триеница – вид тесто, настъргано на дребни топчета. Ще има и греяно вино, както и представления в залата на местното читалище.

 

 

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

В центъра на Априлци в Стара планина в събота се провежда ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Гостите ще имат възможност да опитат традиционната „Бабина гозба“. Тя се приготвя с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук, забъркана в „големия чорбаджийски тиган“. Други кулинарни изненади са „Шишчета с печена сланинка”, „Шарен боб в гърне”. За настроението на гостите ще се погрижат оркестри, танцови формации и различни изпълнители. Талисманът на празника е триметрово розово прасе, а мотото е: „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем, потапяйки се в духа на празника, човечността и българщината”.

 

V фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра” в Бабово

Читалището в село Бабово, което се намира в русенско, на 2 км от Дунава, организира V-ти фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”. Ще има конкурси за „Най-блага греяна ракия”, „Най- вкусна зелева чорба”, „Най-автентична старовремска софра”.

Условието на конкурса е участникът да представи поне 300 мл. от греяната ракия и поне 1 литър зелева чорба.

Гостите могат да се включат и в най-емоционалната част на празника – конкурсът „Най-напет юнак“. В него могат да участват само младежи и мъже с автентична или стилизирана народна носия, като състезаващият се трябва да представи елементите на носията си.

 

Джаз импровизации с цветове и ноти в София

За онези, които имат намерение да прекарат съботния ден в София, възможност да прекарат сюрреалистичен ден е детското матине „Джаз импровизации с цветове и ноти“ галерия „Синтезис“. Гост на матинето ще е художникът и преподавател в Художествената академия – Теодор Лихо. Той ще покаже на най-малките тайните на рисуването под звуците на детски песни в джаз аранжимент на живо.

Ще има и изненади – перкусионни и рисувателни куфари, които ще допринесат за уникалния джемсешън.

 

Бал без етикет в Стара Загора

За старозагорци съботата е денят, в който могат да отидат на бал – „Бал без етикет“. Той започва от 18.30 часа във Военен клуб – Стара Загора и ще събере на едно място младежи от различни социални и културни групи, както и хора със специални потребности. Балът е дело на неформалната група „ИЗКЛЮЧитЕлНИТЕ“, с подкрепата на Международен младежки център в Стара Загора.

 

„Малкото е много“ в София

В неделния ден – 23 февруари, когато е и рожденият ден на един от големите писатели на детска литература – Ерих Кестнер, имате повод да прочетете някоя от любимите истории – в „Емил и детективите“, „Антон и Точица“, „Хвърчащата класна стая“. Или да си припомните една негова загадка:

„Кой се осмелява да се изправи срещу приближаващите с гръм и трясък влакове? Малките цветя между железопътните линии.“

В духа на тази мисъл може да посетите Сердика Център от 14.00 часа до 15.00 часа, където в Работилничката за детски игри и материали децата ще могат да творят всякакви причудливости.

Работилницата е в рамките на базара „Малкото е много“, който се организира от 14 граждански организации – социални предприятия. Те ще ви разкажат за историята, която стои зад продуктите им и за добавената социална стойност, която ще получите, купувайки си от тях.