Световен ден на шоколадовото суфле

Ако и вие сте любители на сладкото, със сигурност дори една снимка ще накара сетивата ви да жадуват за топол и ароматен шоколад.
Всеки който обича десертите обича и шоколадово суфле!

Думата суфле е минало време на френския глагол souffler, което означава „да взривиш” или по-точно „подпухва” – подходящо описание на това, което действително се случва с тази комбинация от яйчен белтък и крем.

Първата рецепта за суфле се появява в Le Cuisinier Moderne на Vincent La Chapelle през 1742 година.
В готварската книга „Хоризонт“ илюстрирана с история на яденето и пиенето през вековете се казва, че собствениците на Ла Гранде Таверна де Лондрес, която е открита в Париж през 1780-те години, вероятно са първите, които се наслаждавали на този десерт. А мястото повече от петнадесет години е бил най-известният ресторант в Париж.

Думата суфле в английския език за първи път ползва френският готвач Луи Уде, в 1813 г. и до 1845 г. е толкова общоприета, че в книгата за модерна кулинария на Елиза Актън, рецептата за суфле е включена между другото като просто още една рецепта.

28 февруари е световен ден на шоколадовото суфле.
18 май е световен ден на суфле от сирене.
В книгата на рекордите на Гинес е записано суфле в палестинския град Наблус, което е тежало 1765кг и е било дълго 74 метра, преди да бъде изядено за само десет минути.

Известно е, че е сложничко да се направи, обаче шоколадовото суфле със сигурност ще впечатли вашите гости, ако успеете да го направите. Тогава защо да не отбележите световния ден на шоколадовото суфле, като поканите приятели на вечеря и приключите хапването с вкусна шоколадова изненада. Познато е че, много бързо след изваждането им от пещта спадат, така че помислете да добавите плодове или много сос, за да скриете неизбежното!

Ако сте на диета, днес е деня в който имате страхотно оправдание да се насладите.